• Οικονομία

    Νέο φορολογικό: Πώς θα «χτίσετε» το 30% για το αφορολόγητο και θα αποφύγετε τον επιπλέον φόρο (παραδείγματα)

    Αφορολόγητο


    Στη Βουλή έρχεται σήμερα προς διαβούλευση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης το οποίο, εκτός από τις μειώσεις φόρων, περιλαμβάνει και διάφορα άλλα κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων.

    Σε ό,τι, όμως, έχει να κάνει με τους πολλούς: Κάθε φυσικό πρόσωπο που είναι μισθωτός, συνταξιούχος, αυτοαπασχολούμενος και ιδιοκτήτης εκμισθούμενων ακινήτων πρέπει να εξοφλεί με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή με μετρητά δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών συνολικής αξίας τουλάχιστον ίσης με το 30% του συνολικού ετήσιου ατομικού εισοδήματός του.

    Σε αυτές τις δαπάνες θα λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη του ποσοστού αυτού τα περισσότερα από τα καθημερινά, μηνιαία και ετήσια έξοδα που κάνει ο καθένας, κάθε νοικοκυριό, χαρακτηριστικά οι δαπάνες για αγορές τροφίμων, ποτών, ρούχων, παπουτσιών, κλινοσκεπασμάτων, χαρτικών ειδών, τσιγάρων, ειδών υγιεινής και καθαριότητος, για αγορές ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων και άλλων διαρκών ειδών οικιακής χρήσης, καθώς και τα έξοδα για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων, για δίδακτρα, ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα.

    Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις: Δεν θα λαμβάνονται υπόψη οι πληρωμές για ενοίκια, δάνεια, φόρους και τέλη υπέρ του Δημοσίου, καθώς και οι δαπάνες για αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας, αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων.

    Στο ενδεχόμενο που δεν καλύπτεται το ποσοστό 30%, το ακάλυπτο ποσό θα φορολογείται με αυξημένο συντελεστή, ο οποίος υπολογίζεται στο 22%.

    Αναλυτικότερα:

    1) Οι δαπάνες αυτές που ισούνται με το 30% του πραγματικού εισοδήματος, όπως διευκρινίστηκε χθες μετά τη σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα,  για να αναγνωριστούν θα πρέπει να εξοφληθούν με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (προπληρωμένες κάρτες, πληρωμές μέσω e-banking κ.λπ.). Για κατηγορίες φορολογούμενων που ανήκουν σε ορισμένες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, οι ανάπηροι, οι άνεργοι, οι περιστασιακά απασχολούμενοι και οι πρόσφυγες, καθώς και για ορισμένες άλλες ομάδες πολιτών προβλέπεται εξαίρεση από την υποχρέωση εξόφλησης των δαπανών αυτών με κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Στις περιπτώσεις αυτές θα ισχύει η δυνατότητα εξόφλησης των δαπανών που απαιτούνται με μετρητά, αλλά και η υποχρέωση συλλογής και διακράτησης των σχετικών αποδείξεων λιανικών συναλλαγών.

    2) Επίσης, εξαιρούνται τα εισοδήματα άνω των 66.667 ευρώ από την κάλυψη του ποσοστού 30%. Για όσους υπάγονται σε αυτή την κατηγορία εισοδήματος θα προβλέπεται ανώτατο όριο 20.000 ευρώ στο ποσό των δαπανών που θα πρέπει να συγκεντρωθούν.

    3) Εκείνος ο φορολογούμενος πάντως που δεν θα έχει πραγματοποιήσει το απαιτούμενο συνολικό ποσό δαπανών, θα φορολογείται με 22%.

    Παράδειγμα: Αν ετήσιο ατομικό εισόδημα ανέρχεται σε 10.000 ευρώ, το απαιτούμενο ποσό δαπανών έτους 2020 ανέρχεται σε 3.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί με το 30% των 10.000 ευρώ. Όμως, αν ο φορολογούμενος πραγματοποιήσει δαπάνη με πλαστικό χρήμα 1.000 ευρώ, στην περίπτωση αυτή θα χρεωθεί με επιπλέον φόρο 22% για τη διαφορά των 2.000 ευρώ, πληρώνοντας επιπλέον 440 ευρώ φόρο.

    Άλλες ρυθμίσεις

    Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για το 2019.

    – Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%.

    – Μείωση κατά 5% της προκαταβολής φόρου που έχει βεβαιωθεί για το 2019 στις επιχειρήσεις.

    – Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για 3 χρόνια.

    – Αναστολή του φόρου υπεραξίας επί του κέρδους αγοραπωλησίας ακινήτων για 3 χρόνια και επανεξέταση του κατά τον 4ο χρόνο.

    – Μείωση φόρου για τις δαπάνες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι για την ενεργειακή λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων. Εξετάζεται το 40% της δαπάνης να εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογούμενων.

    – Σταδιακή εφαρμογή και καθιέρωση ηλεκτρονικών βιβλίων στις επιχειρήσεις.

    – Μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από 24% που είναι σήμερα για τα είδη πρώτης ανάγκης που απευθύνονται στην βρεφική ηλικία.

    – Μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από 24% για τα κράνη μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων.



    ΣΧΟΛΙΑ