• Οικονομία

    Νέο αρνητικό ρεκόρ για την τουρκική λίρα, έσπασε και το όριο των 7,4 λιρών/δολάριο η ισοτιμία

    • NewsRoom
    Τουρκική λίρα: Η τέλεια νομισματική καταιγίδα - «Βυθιζόμαστε» λένε οι Τούρκοι

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Η κατρακύλα της τουρκικής λίρας συνεχίζεται ασταμάτητα, παρά τους «λαγούς» που επιχείρησε να βγάλει από το καπέλο του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις ανακοινώσεις περί κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα πριν από λίγες ημέρες.

    Η ισοτιμία με το δολάριο για πρώτη φορά ξεπέρασε την Τρίτη το όριο των 7,4 λιρών/δολάριο και διαμορφώθηκε στα κοντά στα 7,403 λίρες/δολάριο. Μάλιστα η ισοτιμία έφτασε μέχρι τα 7,40586 λίρες/δολάριο ενώ δεν δείχνει προς το παρόν κανένα σημάδι για να αποκλιμακωθεί.

    Στην εξέλιξη αυτή ρόλο έπαιξε η ενδυνάμωση του δολαρίου αλλά και η δυσαρέσκεια που έχουν προκαλέσει οι αμφιλεγόμενες κινήσεις του Τούρκου προέδρου, ο οποίος απομονώνει όλο και περισσότερο την χώρα του, σε μια περίοδο που η οικονομία του χρειάζεται όλο και περισσότερο διεθνή στήριξη. Είναι χαρακτηριστικό πως η άνοδος έρχεται μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η παράταση της παράνομες τουρκικής NAVTEX στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά τις υποσχέσεις του Ερντογάν στην Άνγκελα Μέρκελ και άλλους ευρωπαίους ηγέτες τις προηγούμενες ημέρες πως θα αποκλιμακώσει την ένταση στην περιοχή. Αλλά μετά το «χαστούκι» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την απόφασή του να συναντήσει το Σαββατοκύριακο ηγέτες της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη, με τις ΗΠΑ να κατηγορούν τον «σουλτάνο» πως οδηγεί τη χώρα στην απομόνωση.

    Η τουρκική λίρα, σε αντίθεση με την κρίση του 2018, παραμένει παγιδευμένη στην περιοχή των 7 λιρών/δολάρια για πολύ μεγάλο διάστημα, δείχνοντας μια τάση για παγίωση της κατάστασης για το επόμενο διάστημα. Η αλλοπρόσαλλη οικονομική πολιτική της Άγκυρας, οι παρεμβάσεις του Ερντογάν στην νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας και τα ιδιαίτερα  χαρακτηριστικά της τουρκικής οικονομίας κάνουν τους αναλυτές να υποστηρίζουν πως το η νέα τουρκική λίρα θα υποχωρήσει ακόμα περισσότερο σε νέα ιστορικά χαμηλά το επόμενο διάστημα, οδηγώντας τις τράπεζες της χώρας στο να μειώσουν ακόμα περισσότερο τα αποθέματά τους σε δολάρια.



    ΣΧΟΛΙΑ