• Οικονομία

    Νέες κατηγορίες αδειών θεσμοθετούνται με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά-Άδεια 14 ημερών και σε πατέρες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Κωστής Χατζηδάκης, Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Στην νομοθέτηση νέων κατηγοριών αδειών προχωράει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά που θα κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα, προκειμένου η χώρα να εναρμονιστεί με την οδηγία της ΕΕ 2019/1158 σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους γονείς και τους φροντιστές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», με τις διατάξεις του νομοσχεδίου προωθείται άδεια πατρότητας 14 ημερών, γονικές άδειες, ευέλικτο ωράριο και απουσία από την εργασία λόγω ανωτέρας βίας. Μεταξύ άλλων θεσμοθετούνται νέες άδειες απουσίας από την εργασία σε εργαζόμενους γονείς, φυσικούς, θετούς, ανάδοχους, καθώς και στις τεκμαιρόμενες μητέρες που αποκτούν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, αλλά και στους φροντιστές, οι οποίοι απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, τον δημόσιο τομέα, τα Ν.Π.Δ.Δ., τους Ο.Τ.Α. και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

    Αναλυτικότερα οι νέες άδειες που θεσμοθετούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι οι εξής:

    – Άδεια σε πατέρες εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης 14 ημερών κατά τη γέννηση του τέκνου και 10 ημερών σε περιπτώσεις μερικής απασχόλησης του πατέρα. Η άδεια μπορεί να ξεκινήσει να χορηγείται δύο ημέρες πριν το τοκετό ή μετά τη γέννηση του παιδιού.

    – γονική άδεια 4 μηνών σε εργαζόμενους γονείς, η οποία χορηγείται συνεχόμενα ή τμηματικά μέχρι το παιδί να γίνει 8 χρόνων. Ο εργαζόμενος πρέπει να έχει συμπληρώσει 6 μήνες απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη. Από τους 6 μήνες, οι 2 πρώτοι πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ με τον ελάχιστο νομοθετημένο μισθό. Σε περίπτωση που και οι δύο γονείς απασχολούνται στον ίδιο εργοδότη πρέπει να αποφασίσουν ποιος από τους δύο θα κάνει πρώτος χρήση αυτού του δικαιώματος και για πόσο χρονικό διάστημα.

    Να σημειωθεί ότι κατ’ εξαίρεση, γονείς διδύμων, τριδύμων ή και περισσότερων τέκνων δικαιούνται να λάβουν τη γονική άδεια για κάθε παιδί ξεχωριστά, διακεκομμένα ή και συνεχόμενα, ενώ δικαιούνται να λάβουν το επίδομα για δύο μήνες επιπλέον, ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών που γεννήθηκαν μαζί. Επίσης γονείς μόνοι, λόγω θανάτου του άλλου γονέα δικαιούνται τη γονική άδεια και το επίδομα εις διπλούν.

    – άδεια για την φροντίδα προσώπου 5 ημερών κάθε χρόνο δικαιούται κάθε εργαζόμενος που έχει συμπληρώσει στον ίδιο εργοδότη ένα έτος απασχόλησης εφόσον υπάρχει σοβαρός ιατρικός λόγος και βεβαιώνεται με ιατρική γνωμάτευση.

    – άδεια δύο ημερών ετησίως η οποία χορηγείται δύο φορές το χρόνο με μια εργάσιμη ημέρα την κάθε φορά δικαιούται ο εργαζόμενους για λόγους ανωτέρας βίας που αφορά επείγοντα περιστατικά ασθενείας, εφόσον βεβαιώνεται με γνωμάτευση από δημόσιο νοσοκομείο ή συμβεβλημενο ιατρό του ΕΟΠΥΥ.

    – Κάθε εργαζόμενος γονέας ή φροντιστής με παιδιά ηλικίας έως 12 χρονών έχει δικαίωμα να εργαστεί με τηλεργασία, μερική απασχόληση ή ευέλικτο ωράριο εργασίας για λόγους φροντίδας. Όταν οι ευέλικτοι όροι εργασίας έχουν περιορισμένη διάρκεια, ο εργαζόμενος επιστρέφει στην αρχική μορφή της απασχόλησης του, όταν λήξει η συμφωνηθείσα περίοδος. Ο εργαζόμενος μετά το συγκεκριμένο διάστημα εργασίας με ευέλικτες μορφές απασχόλησης επιστρέφει στην αρχική μορφή απασχόλησης πριν από τη λήξη της συμφωνημένης περιόδου και κατόπιν αίτησής του.

    Προστασία απολύσεων

    Είναι άκυρη η απόλυση σε εργαζόμενο που ζήτησε ή έλαβε άδεια ή ευέλικτη απασχόληση στο πλαίσιο των νέων γονικών αδειών που χορηγούνται.

    Ειδικά για τους πατέρες θεσμοθετείται η προστασία τους από τις απολύσεις για 2 μήνες από τον τοκετό για το 1ο παιδί, για 4 μήνες για το 2ο και για 6 μήνες για κάθε επόμενο παιδί μετά το δεύτερο.

    Διαβάστε επίσης

    Όλες οι αλλαγές στα εργασιακά: Αύξηση ωρών απασχόλησης και συμψηφισμός με υπερωρίες ή ρεπό

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ