• Οικονομία

    Νέες υποσχέσεις Τσίπρα: Μετά την μείωση του χρέους θα μειώσουμε τους φόρους

    • NewsRoom
    Τσίπρας


    «Το 2018 είναι ίσως το κρισιμότερο έτος για τη χώρα που από το 2010 μπήκε σε μία πρωτοφανή περιπέτεια. Τελειώνουμε με τα προγράμματα στήριξης και την ασφυκτική επιτροπεία και μεταβαίνουμε στην επόμενη μέρα. Μία ημέρα που όλοι ευελπιστούμε να είναι μέρα παραγωγής, δημιουργίας, βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, αλλά και οικονομικής δημοκρατίας» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην έναρξη της ομιλίας του στη 2η συνάντηση των Αθηνών για τις ευρωπαϊκές ΜμΕ, που διοργανώνουν η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας και το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ.

    Τόνισε ακόμη ότι πλέον τα δημόσια οικονομικά της χώρας έχουν μπει σε τάξη και οι δείκτες ανακάμπτουν, ενώ χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το 2017 το ισοζύγιο ανοίγματος – διαγραφών επιχειρήσεων ήταν θετικό.

    «Άρα αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει δεν είναι το πώς θα σταματήσουμε την καταστροφή και πώς θα βγούμε από την καταιγίδα, αλλά η επόμενη ημέρα μετά την καταιγίδα» είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα, για το μετά της ελληνικής οικονομίας».

    «Σε όλες τις πρόσφατες δημόσιες παρεμβάσεις μου απευθύνω ειλικρινές κάλεσμα προς όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου σε μια κοινή συστράτευση, ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο. Γιατί τώρα -σημείωσε με έμφαση- είναι η κατάλληλη στιγμή για τη δυναμική επιστροφή της χώρας στο προσκήνιο».

    Για αυτό το σκοπό -και με τη συνδρομή των περιφερειακών συνεδρίων, όπως παρατήρησε ο πρωθυπουργός- «εκπονούμε ένα συνεκτικό, μακρόπνοο αναπτυξιακό σχεδιασμό, κατάλληλο να επαναφέρει τη χώρα μας με αξιώσεις στο παγκοσμιοποιημένο ανταγωνιστικό περιβάλλον».

    Μιλώντας για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, ο πρωθυπουργός από το βήμα της εκδήλωσης της ΓΣΕΒΕΕ ξεκαθάρισε ότι «αποτελεί ωμή και συνειδητή παραπλάνηση να ισχυρίζεται κανείς σήμερα ιδιαίτερα απέναντι σε σας ότι σε μια μέρα μπορεί να εξαλείψει μεμιάς όλα τα φορολογικά βάρη, ότι είναι θέμα βούλησης, πέρα και έξω από τους αντικειμενικούς περιορισμούς, τους οποίους η χώρα κουβαλάει».

    Επίσης, «η σταδιακή μείωση της φορολογίας, είναι αναμφίβολα αναγκαία προϋπόθεση για την επόμενη μέρα, απαιτεί όμως συγκεκριμένα βήματα. Αυτό λοιπόν που σήμερα εγώ θέλω να δεσμευτώ ενώπιόν σας, δεν είναι μαγικές λύσεις αλλά ότι υπάρχει πλέον ο οδικός χάρτης για την αποκλιμάκωση της φορολογικής επιβάρυνσης. Θα επιτευχθεί και θα είναι εξολοκλήρου αποτέλεσμα, όχι μαγικών, αλλά της δικής μας στοχευμένης και καλά σχεδιασμένης δουλειάς. Αποτέλεσμα των κόπων του ελληνικού λαού που επιτέλους αρχίζουν να πιάνουν τόπο», τόνισε ακόμη.

    Αναφερόμενος στη ρύθμιση των 120 δόσεων σε συνδυασμό με την ανάκτηση της ευστάθειας των τραπεζών ο πρωθυπουργός, είπε: «το τραπεζικό μας σύστημα ανακτά σταδιακά την ευστάθεια του και είναι έτοιμο να συμβάλει ξανά στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Με τη δραστική παρέμβαση του εξωδικαστικού συμβιβασμού λύνουμε το γόρδιο δεσμό της υπερχρέωσης των επιχειρήσεων, ενώ προχωρούμε σε διορθωτικές αλλαγές προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εργαλείου.

    Με πρόσφατη ρύθμιση μπορούν πλέον να υπαχθούν σε καθεστώς ρύθμισης 120 δόσεων προς το δημόσιο και τα Ταμεία, επιχειρήσεις με χρέη κάτω των 20.000 ευρώ».



    ΣΧΟΛΙΑ