Οικονομία

Νέα ρύθμιση για τα χρέη σε εφορία και ταμεία – Ποιες οφειλές θα πληρωθούν σε 48 δόσεις

  • του Βασίλη Τσεκούρα

Χρήστος Σταικούρας. Υπουργός Οικονομικών


Σε έως και 48 δόσεις θα μπορούν οι οφειλέτες της εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων να εξοφλήσουν τα κορονο-χρέη.

Πρόκειται για τις οφειλές που «γεννήθηκαν» την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020 από φυσικά και νομικά πρόσωπα, των οποίων η πληρωμή είχε ανασταλεί έως και το τέλος Απριλίου του 2021.

Με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών τα εν λόγω χρέη «παγώνουν» μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Αντίστοιχα, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε ότι παρατείνονται έως το τέλος τους έτους οι ασφαλιστικές εισφορές επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε μια γενναία ρύθμιση αποπληρωμής των οφειλών, σε διπλάσιο αριθμό δόσεων από την πάγια ρύθμιση της εφορίας. Συγκεκριμένα, οι οφειλέτες θα μπορούν να καταβάλουν τους «παγωμένους» φόρους σε 24 άτοκες δόσεις ή σε 48 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Υπενθυμίζεται πως η πρόβλεψη του περασμένου Οκτωβρίου για τα εν λόγω χρέη ήταν για 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις με επιτόκιο ύψους 2,5%.

Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιανουαρίου του 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Τα χρέη που «παγώνουν» έως τις 31/12/2021 υπολογίζονται στα 600 εκατ. ευρώ, ενώ εάν συμπεριληφθούν και οι ρυθμισμένες φορολογικές οφειλές των οποίων παρατείνεται η καταβολή και αναστέλλεται η είσπραξη, το συνολικό ποσό αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Ποια χρέη «παγώνουν»

Η αναστολή είσπραξης αφορά τις τρέχουσες βεβαιωμένες οφειλές προς την εφορία, που δεν τελούσαν σε καθεστώς ρύθμισης, οι οποίες δεν πληρώθηκαν την περίοδο και ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους.

Συγκεκριμένα, οι οφειλές αφορούν τον ΦΠΑ, το Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, το φόρο κληρονομιάς και τις μηνιαίες δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων, όπως είναι οι 100 ή οι 120 δόσεις.

Παράλληλα, την αναστολή δικαιούνται:

* Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020.

* Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κορονοϊού, λόγω πτώσης του κύκλου εργασιών τους σε έναν ή περισσότερους από τους μήνες της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου 2020 και υπάγονται στις κατά καιρούς ανακοινωθείσες λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

* Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, για έναν ή περισσότερους από τους μήνες Μάρτιο-Ιούνιο.

* Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020.

Δεν πληρώνονται οι ρυθμίσεις Φεβρουαρίου

Το νέο lockdown βάζει «πάγο» και στις τρέχουσες ρυθμισμένες οφειλές προς την εφορία. Οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους, καθώς και οι εργαζόμενοι αυτών των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, δεν θα καταβάλουν τις δόσεις των ρυθμίσεων Φεβρουαρίου.

Η συγκεκριμένη δόση θα προστεθεί στο τέλος της αρχικής ρύθμισης, ενώ η λίστα των άμεσα πληττόμενων ΚΑΔ είναι η ίδια που ίσχυσε για αναστολή ρυθμισμένων οφειλών κατά τον Ιανουάριο του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι για τις δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών προς την εφορία, για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης κατά τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο 2020 και Νοέμβριο 2020 έως Ιανουάριο 2021, έχει προβλεφθεί να καταβληθούν στο τέλος των τρεχουσών ρυθμίσεων.

Διαβάστε επίσης

Παράταση μέχρι τέλος του έτους στις «παγωμένες» ασφαλιστικές οφειλές

Παράταση μέχρι τέλος του έτους στις «παγωμένες» οφειλές – Ρύθμιση και σε 48 δόσεις


ΣΧΟΛΙΑ