• Οικονομία

    Νέα προγράμματα κατάρτισης και επανένταξης για ανέργους έως 29 ετών προϋπολογισμού 384,55 εκατ. ευρώ

    Τα νέα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης του υπουργείου Εργασίας για το 2022-Περισσότεροι από 243.000 οι ωφελούμενοι

    Κωστής Χατζηδάκης-Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικώς Υποθέσεων


    Στην υλοποίηση οκτώ νέων προγραμμάτων για τον περιορισμό του υψηλού ποσοστού ανεργίας σε νέους ηλικίας 15-29 ετών συνολικού προϋπολογισμού 384,55 εκατ. ευρώ  προχωράει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης το προσεχές διάστημα, υλοποιώντας το Σχέδιο Δράσης για την Ενισχυμένη Εγγύηση για τη Νεολαία του υπουργείου Εργασίας.

    Το σχέδιο περιλαμβάνει δράσεις και προγράμματα διευκόλυνσης της εργασιακής ένταξής των νέων ανέργων  ηλικίας 15 – 29 ετών, που αφορούν είτε στη δημιουργία επιδοτούμενων θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις (με επιδότηση του μισθολογικού ή/και μη-μισθολογικού κόστους) ή στη συνδυασμένη κατάρτιση ή/και επανακατάρτιση με βάση τις γνώσεις και δεξιότητες που βρίσκονται σε ζήτηση από συγκεκριμένους κλάδους και στην προώθηση σε απασχόληση ή απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε επιχειρήσεις των ίδιων κλάδων.

    Τα εν λόγω προγράμματα και δράσεις συνδυάζουν τη μάθηση εξειδικευμένη σε δεδομένα και ανάγκες συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας και επαγγελμάτων, και απόκτηση πρακτικής εργασιακής εμπειρίας από επιχειρήσεις στους ίδιους κλάδους, και με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουν τη σύνδεση της κατάρτισης των συμμετεχόντων σε συγκεκριμένες δεξιότητες και την πιστοποίηση αυτών και της εφαρμογής των γνώσεων σε επιχειρησιακά περιβάλλοντα.

    Σημαντικά στοιχεία αναφορικά με τις δράσεις και τα προγράμματα διευκόλυνσης της εργασιακής ένταξης που δρομολογούνται ή πρόκειται να προωθηθούν στο πλαίσιο του συγκεκριμένου μέτρου είναι τα εξής:

    ❖ Οι νέοι (άνεργοι και αναζητούντες εργασία) θα παραπέμπονται για συμμετοχή σε συγκεκριμένα προγράμματα βάσει της διαδικασίας εξατομικευμένης προσέγγισης, της διάγνωσης των αναγκών τους, της συμβουλευτικής και καθοδήγησης από τους εργασιακούς συμβούλους της Δ.ΥΠ.Α., ενώ θα λαμβάνονται υπόψη και οι εκροές του Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας αναφορικά με ανάγκες ανά γεωγραφική περιοχή, κλάδο/τομέα ή/και επάγγελμα.

    ❖ Στη βάση αυτή, κάθε πρόγραμμα ή δράση που θα δημιουργείται στο πλαίσιο του εν λόγω Άξονα και της σχετικής προτεραιότητας θα προσδιορίζει υποχρεωτικά ένα ελάχιστο διάστημα (σε μήνες) διατήρησης της θέσης εργασίας που δημιουργήθηκε, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ή δράσης. Το κριτήριο αυτό θα ισχύει για όλα τα επιμέρους προγράμματα και δράσεις, ανεξαρτήτως των λοιπών στοιχείων και χαρακτηριστικών τους, ενώ για τον προσδιορισμό του διαστήματος στο οποίο οι επιχειρήσεις θα έχουν υποχρέωση να διατηρούν τις θέσεις εργασίας αυτές θα λαμβάνεται υπόψη η συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και τα δεδομένα που θα συγκεντρώνονται από την αγορά.

    ❖ Λόγω του συνδυασμού κατάρτισης σε συγκεκριμένες δεξιότητες και πιστοποίηση των δεξιοτήτων αυτών, από τη μία πλευρά, και απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε επιχειρήσεις των αντίστοιχων κλάδων, από την άλλη, που εμπεριέχεται στις δράσεις και τα προγράμματα του συγκεκριμένου Μέτρου, καθίσταται ακόμα πιο σημαντική η συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, παραγωγικούς φορείς, επιχειρηματικές και επαγγελματικές ενώσεις κ.α. για τον κατάλληλο σχεδιασμό των προγραμμάτων και δράσεων, των δεξιοτήτων που θα αφορούν, και του περιεχομένου των θέσεων εργασίας που θα διατίθενται στους νέους συμμετέχοντες, με στόχο η συμμετοχή να παρέχει ουσιαστικά οφέλη στους νέους και να βελτιώνει έμπρακτα τις δεξιότητες και την απασχολησιμότητά τους.

    Τι περιλαμβάνει το Σχέδιο Δράσης  

    1. Πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων στον Τουρισμό Πρόγραμμα κατάρτισης με πιστοποίηση εποχικών ανέργων του τουριστικού κλάδου, σε θεματικές ενότητες τουρισμού και επισιτισμού συνολικής διάρκειας 50-150 ωρών. Πρόγραμμα ανοικτού τύπου, μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ για ανέργους έως 29 ετών.
    2. Πρόγραμμα Κατάρτισης σε προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες (advanced digital skills) Πρόγραμμα κατάρτισης με πιστοποίηση, διάρκειας 100-250 ωρών, με σκοπό την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων ανέργων, αποφοίτων τουλάχιστον δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε θεματικές ενότητες υψηλής ζήτησης στην αγορά εργασίας. Πρόγραμμα ανοικτού τύπου, μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού 40.000.000 ευρώ για ανέργους νέους έως 29 ετών.
    3. Πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων σε συνεργασία με επιμελητήρια, κρατικούς φορείς Στόχος του προγράμματος είναι η απόκτηση και αναβάθμιση οριζόντιων και πράσινων δεξιοτήτων, με πιστοποίηση, για την προώθηση της προϋπολογισμού 20.000.000 € για ανέργους έως 29 ετών.
    4. Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για αποφοίτους επαγγελματικής εκπαίδευσης, Β’ βάθμιας και Γ΄ βάθμιας εκπαίδευσης σε επιχειρήσεις και θέσεις συναφείς με το αντικείμενο των σπουδών τους. Δράσεις σύζευξης αποφοίτων και επιχειρήσεων, πιστοποίησης δεξιοτήτων από τρίτους φορείς και 100% επιχορήγησης της απόκτησης εργασιακής εμπειρίας συνολικής διάρκειας 6 μηνών. προϋπολογισμού 130.000.000 ευρώ για νέους έως 29 ετών, απόφοιτους Β’ βάθμιας και Γ΄ βάθμιας εκπαίδευσης.
    5. Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας νέων με αναπηρία Δράσεις: (α) συμβουλευτικής, (β) διενέργεια career day ανά cluster επιχειρήσεων, (γ) κατάρτιση και πιστοποίηση, και (δ) απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας 6 μηνών σε επιχειρήσεις στους τομείς τουρισμού, κατασκευών, ΤΠΕ, λιανεμπορίου, μεταποιητικής βιομηχανίας, logistics, εξαγωγικού εμπορίου, ηλεκτρονικού εμπορίου, για 5.000 νέους με αναπηρία. Προϋπολογισμού 20.000.000 ευρώ για 5.000 Νέους με αναπηρία, έως 29 ετών.
    6. Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για νέους ανέργους 18-29 ετών. Συμβουλευτική και απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας για 6 μήνες, με έμφαση σε τομείς αιχμής και κλάδους υψηλής ζήτησης. Πρόγραμμα ανοικτού τύπου, μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού 72.000.000 για άνεργους έως 29 ετών.
    7. Ολοκληρωμένο πρόγραμμα εργασιακής ένταξης και επανένταξης για ευάλωτες ομάδες ανέργων. Δράσεις εξειδικευμένης συμβουλευτικής, ταχύρρυθμης κατάρτισης, πιστοποίησης και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας συνολικής διάρκειας 12 μηνών προϋπολογισμού 17.550.000 € για ανέργους έως 29 ετών από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

    8.Υλοποίηση προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας σε περιοχές – θύλακες υψηλής ανεργίας Ταχύρρυθμη επανακατάρτιση και επανειδίκευση σε τομείς με αναπτυξιακή δυναμική με επιδοτούμενη απασχόληση 8μηνης διάρκειας και επιχορήγηση του 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους προϋπολογισμού  80.000.000 €  για ανέργους έως 29 ετών από περιοχές με υψηλή ανεργία.

    Διαβάστε επίσης

    Οι νέες αλλαγές στα προγράμματα κατάρτισης-Τι περιλαμβάνει ο ατομικός λογαριασμός δεξιοτήτων



    ΣΧΟΛΙΑ