• Οικονομία

    «Μπλόκο» στα σενάρια για νέα μέτρα στήριξης

    ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης

    ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης


    «Ο δημοσιονομικός χώρος έχει εξαντληθεί» επαναλαμβάνουν τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, βάζοντας τέλος στις όποιες συζητήσεις για νέα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας σε τρόφιμα, καύσιμα και ενέργεια.

    Τα στοιχεία του προϋπολογισμού που ανακοινώθηκαν σήμερα για τον Απρίλιο δείχνουν στο τετράμηνο μια υπέρβαση του στόχου στα φορολογικά έσοδα κατά σχεδόν 1,8 δις ευρώ, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα είναι «μαζεμένο» στα 811 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν ανώτατα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, παρουσιάζεται χαμηλό έλλειμμα καθώς δεν έχουν ξεκινήσει οι πληρωμές του κράτους σε μέτρα που ανακοινώθηκαν για την ενέργεια, τα οποία προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Επίσης, η σύγκριση των στοιχείων γίνεται με βάση τις προβλέψεις του προϋπολογισμού που έχουν ενσωματωθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ενώ έχουν υπολογιστεί και οι επιπλέον δαπάνες στην ενέργεια ύψους 1,1 δις ευρώ.

    Παρά το μειωμένο έλλειμμα, αλλά και την «έκρηξη» των φορολογικών εσόδων κατά 1,8 δις ευρώ στο πρώτο τετράμηνο του έτους, κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για ανακοίνωση νέων μέτρων στήριξης, πέραν των όσων έχουν ήδη εξαγγελθεί για τους λογαριασμούς ρεύματος.

    Μάλιστα, σε ερώτηση για τη βενζίνη, η μέση πανελλαδική τιμή της οποίας έσπασε σήμερα και το όριο των 2,2 ευρώ το λίτρο, ανέφερε πως δεν υπάρχουν χρήματα για παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα, το κυβερνητικό στέλεχος σημειώνει πως όποιο μέτρο έχει δημοσιονομικό κόστος, βγαίνει από το τραπέζι των συζητήσεων.

    «Ελπίδα» για τους καταναλωτές που αδυνατούν να βρουν πρατήριο με τιμή κάτω από τα 2 ευρώ (υπάρχει στο Καστελόριζο με 1,928 ευρώ καθώς είχε προμηθευθεί αμόλυβδη πολλούς μήνες πριν και δεν έχει εξαντληθεί) είναι:

    • Η καλύτερη πορεία του φετινού τουρισμού και
    • Η διατήρηση των τιμών στο φυσικό αέριο κάτω από τα επίπεδα των 100 ευρώ / MWh.

    Ανώτατες πηγές του Υπουργείου Οικονομικών περιέγραφαν μάλιστα, πως σε περίπτωση που η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται κάτω από το όριο των 100 ευρώ, τότε διευρύνει τον δημοσιονομικό χώρο, ενώ αν η τιμή του αυξηθεί, τότε περιορίζει δραστικά τα δημόσια οικονομικά.

    Διαβάστε επίσης

    Ταμείο Ανάκαμψης: Τομή για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής η διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS

    Έκπτωση φόρου 30% για συγχωνεύσεις εταιρειών – Ολόκληρο το σχέδιο



    ΣΧΟΛΙΑ