ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε σήμερα, προσερχόμενος στο Eurogroup, ότι η Επιτροπή θα εξετάσει κατά πόσο η Ελλάδα έχει το δημοσιονομικό περιθώριο να εφαρμόσει τα όσα προβλέπονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019.
Σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν θα συζητηθεί σήμερα στο Eurogroup, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι η Ελλάδα μετέχει για πρώτη φορά στη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Και όπως είπε, η Επιτροπή θα αξιολογήσει τι δημοσιονομικά περιθώρια υπάρχουν και στη συνέχεια η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει τους εταίρους της να υιοθετήσουν τα μέτρα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2019.
Υπενθύμισε ότι στις 8 Νοεμβρίου η Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα τις προβλέψεις της για το δημοσιονομικό έλλειμμα, το χρέος και την οικονομική ανάπτυξη των χωρών της ΕΕ, ενώ στις 21 Νοεμβρίου θα παρουσιάσει τη «γνώμη» της για τα σχέδια προϋπολογισμών των χωρών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης, για πρώτη φορά, και της Ελλάδας.
Εξάλλου, όσον αφορά την Ιταλία που είναι και το πρώτο θέμα στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup, ο επίτροπος Π. Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα ότι η ιταλική κυβέρνηση θα απαντήσει, έως τις 13 Νοεμβρίου, στο αίτημα της Επιτροπής να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της. O Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει στο ίδιο πνεύμα διαλόγου να συζητά με την ιταλική κυβέρνηση για το ζήτημα αυτό και προσέθεσε πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον υπουργό Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, ο οποίος αναμένεται να εξηγήσει σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης πώς σκοπεύει να απαντήσει η Ιταλία στην Επιτροπή τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, ο ιταλικός προϋπολογισμός, αν δεν αναθεωρηθεί, αυξάνει το άχθος του χρέους στις πλάτες των Ιταλών πολιτών. Παράλληλα, όπως είπε, αντί για μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος κατά 0,6% του ΑΕΠ, η ιταλική κυβέρνηση προβλέπει την αύξησή του κατά 0,8%. Κατέληξε λέγοντας ότι η Επιτροπή έχει τη δημοκρατική νομιμότητα να παρέμβει, βάσει των συνθηκών και των κανόνων, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται και υπογράμμισε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης συμφωνούν με την Επιτροπή ότι το ιταλικό χρέος, που φτάνει στο 132% του ΑΕΠ της χώρας, θα πρέπει να μειωθεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σκληρά μέτρα σε όσους δανείζονται από τον ESM ζητούν 10 υπουργοί Οικονομικών
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Α. Παντελιάδης (My Market): Θα κερδίσει 6 εκατ. ευρώ από εξοικονόμηση ενέργειας
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Α. Παντελιάδης (My Market): Θα κερδίσει 6 εκατ. ευρώ από εξοικονόμηση ενέργειας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τρεις συλλήψεις για το τροχαίο με την εγκατάλειψη της 16χρονης στην οδό Λιοσίων
- Ζελένσκι: Κάθε δολάριο στο ρωσικό πετρέλαιο χρηματοδοτεί τον πόλεμο
- Meta: Μαζικές απολύσεις έως 10% του προσωπικού στις 20 Μαΐου
- Μακρόν στην Αθήνα: Εμβάθυνση ελληνογαλλικής συμμαχίας με φόντο Ορμούζ και ευρωπαϊκή άμυνα – Στο επίκεντρο η νέα στρατηγική της Ευρώπης
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.