• Οικονομία

    Moody’s για Ελλάδα: Απαραίτητο ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον

    • NewsRoom


    Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών δεν αλλάζει ουσιαστικά την εικόνα μας για την Ελλάδα. Οι εκλογές και οι αλλαγές κυβέρνησης δεν μπορούν από μόνες τους να δρομολογήσουν ή να αποτελέσουν κριτήριο για τις επόμενες αξιολογήσεις. Αυτό στο οποίο θα εστιάσουμε είναι η οικονομική πολιτική της επόμενης κυβέρνησης, οποιαδήποτε κι αν είναι αυτή, αναφέρει, σε δηλώσεις της στη Realnews, η Κατρίν Μιλμπρόνερ, αντιπρόεδρος του οίκου Moody’s.

    Η κ. Μιλμπρόνερ διευκρινίζει επίσης ότι «δεν είναι ο ρόλος μας να κάνουμε συστάσεις για την πολιτική που θα εφαρμοστεί», αλλά επισημαίνει ότι αυτό που θα συνεχίσει να είναι σημαντικό από πιστοληπτικής σκοπιάς είναι η εφαρμογή ενός αξιόπιστου σχεδίου οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά και η τήρηση των συμφωνηθέντων με τους δανειστές από τη νέα κυβέρνηση.

    Άλλοι σημαντικοί παράγοντες είναι το φορολογικό σύστημα, όπου ο οίκος θεωρεί ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, και, φυσικά, οι προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας μεσοπρόθεσμα.

    Επίσης – υπογραμμίζει – απαιτείται ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, κάτι που θα θεωρηθεί πολύ θετικό σημάδι για την προσέλκυση περισσότερων ξένων κεφαλαίων.

    Σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες της απερχόμενης κυβέρνησης, η αντιπρόεδρος του οίκου Moody’s σημειώνει ότι, παρά το γεγονός ότι το βασικό σενάριο του οίκου εξακολουθεί να είναι για πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος, οι δεσμεύσεις/εξαγγελίες για σημαντικές δαπάνες τόσο νωρίς εντός του έτους συνεπάγονται κινδύνους για την επίτευξη του στόχου.

    «Αυτή η εξέλιξη μπορεί να προκαλέσει ανησυχία στους πιστωτές», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε πολύ στενά τις δημοσιονομικές εξελίξεις, ιδίως όσον αφορά την ανατροπή μεταρρυθμίσεων ή τη σημαντική αποδυνάμωση της δημοσιονομικής πολιτικής».



    ΣΧΟΛΙΑ