• Οικονομία

    Μείωση ανεργίας στις ΗΠΑ-236.000 νέες θέσεις εργασίας

    • NewsRoom


    Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχώρησε το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ, στο 3,5% από 3,6%, αν και η αμερικανική οικονομία δημιούργησε λιγότερες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

    Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι τον Μάρτιο προστέθηκαν 236.000 νέες θέσεις εργασίας, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να είναι λίγο υψηλότερες, κατά 3.000 θέσεις.

    Τα στοιχεία αυτά έρχονται ύστερα από διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed, με την οικονομία να έχει δείξει ανθεκτικότητα, αν και παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια επιβράδυνσής της.

    Το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό ενισχύθηκε οριακά στο 62,6% από 62,5%, με το επίπεδο αυτό να είναι το υψηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2020.

    Το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε σε μηνιαία βάση 0,3%, ευθυγραμμιζόμενο με τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ σε ετήσια βάση το μέσο ωρομίσθιο ενισχύθηκε κατά 4,2%.

    Σημειώνεται ότι μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2023, οι εργοδότες έχουν προσθέσει 800.000 θέσεις εργασίας, ενώ το ποσοστό ανεργίας παραμένει σε ιστορικά χαμηλά.

    Οποιοσδήποτε αντίκτυπος από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και την επακόλουθη οικονομική αναταραχή δεν θα εμφανιστεί πιθανότατα στα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας του Μαρτίου, τα οποία αντικατοπτρίζουν τις τάσεις προσλήψεων νωρίτερα μέσα στον μήνα. Ωστόσο, οι τραπεζικές πιέσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω περιορισμό των νέων θέσεων εργασίας τους επόμενους μήνες.



    ΣΧΟΛΙΑ