• Οικονομία

    Μετ’ εμποδίων οι απεργιακές κινητοποιήσεις λόγω δικαστικών αποφάσεων


    Σε απεργιακό κλοιό και σήμερα η χώρα λόγω των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει τα συνδικάτα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αντιδρώντας στο εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα το βράδυ στη Βουλή.

    Η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία στον δημόσιο τομέα, ενώ στον ιδιωτικό τομέα 24ωρη απεργία έχουν προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και το ΠΑΜΕ.  Η ΓΣΕΕ συμμετέχει με τετράωρη στάση εργασίας από τη μια το μεσημέρι και την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στις 4 το μεσημέρι στο Σύνταγμα

    Μετά τη χθεσινή απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αργά το απόγευμα, η απεργία της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική μέχρι τις 10 το πρωί και μόνο όσον αφορά στη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των σωματείων των Μέσων Μεταφοράς, τα οποία εμπλέκονται στην ομαλή διεξαγωγή των Πανελληνίων εξετάσεων.

    Ωστόσο, τόσο η ΑΔΕΔΥ σε ότι αφορά τους εκπαιδευτικούς, όσο και το ΕΚΑ για τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς είχαν ήδη αποφασίσει, νωρίς το μεσημέρι, την μεταφορά της ώρας έναρξης της κινητοποίησης στις 10 το πρωί, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μαθητές στην μετάβασή τους στα εξεταστικά κέντρα.

    Σε 24ωρη απεργία προχωρούν και τα ναυτεργατικά σωματεία παρά την απόφαση του δικαστηρίου που την έκρινε παράνομη. Σε κοινή τους ανακοίνωση επισημαίνουν «επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά ο απεργιακός αγώνας των ναυτεργατών ενάντια στην κατάργηση του 8ωρου, στο χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης, δεν θα κριθεί σε καμία αίθουσα δικαστηρίου».

    Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

    -Τα μέσα σταθερής τροχιάς, Μετρό (γραμμές 1,2&3) και Τραμ, θα λειτουργήσουν από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 10 το πρωί.

    -Λεωφορεία και τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας μεταξύ 13:00 – 17:00. Τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις 12:00, ενώ η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται γύρω στις 18:00 ή και αργότερα.

    -Οι συρμοί του Προαστιακού Σιδηροδρόμου αλλά και οι αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα παραμείνουν ακινητοποιημένες από τις 12:00 έως τις 16:00. Στο διάστημα αυτό δε θα εκτελούνται δρομολόγια, ενώ από την κινητοποίηση ενδέχεται να επηρεαστούν και προηγούμενα ή επόμενα δρομολόγια.

    -Επίσης για τη Θεσσαλονίκη στάση εργασίας πραγματοποιεί ο ΟΑΣΘ από 13:00 έως 17:00 το απόγευμα.

    Απεργία έχουν ανακοινώσει οι δάσκαλοι, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, οι Ομοσπονδία θεαμάτων που αφορά θέατρα και θεάματα γενικότερα, οι λογιστές ενώ συμμετέχουν λόγω της ΑΔΕΔΥ οι εργαζόμενοι σε νομαρχίες, υπουργεία, πολεοδομίες, ασφαλιστικά ταμεία, δήμοι. Με στάση εργασίας συμμετέχουν η ΟΤΟΕ (τραπεζοϋπάλληλοι), αλλά και η ΕΣΗΕΑ (δημοσιογράφοι).

    Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι Ομοσπονδίες: Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας. Ακόμα οι Ομοσπονδίες Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, Οικοδόμων, Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, Μεταλλωρύχων Ελλάδας, Θεάματος – Ακροάματος, Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος, Λογιστών.

    Τα Εργατικά Κέντρα: Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Λέσβου, Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, Λαμίας, Αγρίνιο, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Σάμου, Λευκάδας – Βόνιτσας, Εύβοιας, Θήβας, Λαμίας, Φωκίδας, Λιβαδειάς, Πειραιά, Πάτρας, Ηρακλείου, Χίου.

    Ακόμα πλήθος κλαδικών και επιχειρησιακών πρωτοβάθμιων σωματείων έχει ανακοινώσει την συμμετοχή τους στην απεργία.

    Συγκεντρώσεις

    Η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε τη διοργάνωση δύο συλλαλητηρίων ώρα 11:00 πμ, στην πλατεία Κλαυθμώνος και στις 18.00 το απόγευμα στο Σύνταγμα. Το ΕΚΑ αποφάσισε στις 4 το απόγευμα συλλαλητήριο έξω από την Βουλή, στην πλ. Συντάγματος.

    Το ΠΑΜΕ έχει ανακοινώσει δύο συγκεντρώσεις μία το πρωί στις 10.30 στο Σύνταγμα και μια στις 5 το απόγευμα στο Σύνταγμα.

    Στον Πειραιά τα συνδικάτα καλούν στις 10 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη και το απόγευμα στο συλλαλητήριο της Αθήνας. Ανάλογα στη Θεσσαλονίκη στις 11 π.μ. και στις 7 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου.

    Τα συνδικάτα καλούν όλους τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικά το «παρών» τόσο στην Απεργία όσο και στις συγκεντρώσεις και στα συλλαλητήρια που θα γίνουν.

     



    ΣΧΟΛΙΑ