• Οικονομία

    Μεγάλη υπέρβαση εσόδων στον ΕΦΚΑ

    Αλέξανδρος Βαρβέρης, διοικητής e-ΕΦΚΑ

    Αλέξανδρος Βαρβέρης, διοικητής e-ΕΦΚΑ


    Υπέρβαση της τάξης των 258 εκατ. ευρώ καταγράφουν στο πρώτο τρίμηνο του έτους τα έσοδα του ΕΦΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές και διαμορφώνονται ήδη στα 3,6 δις. ευρώ ενώ για όλο το 2023 είχαν φτάσει στα 13,7 δισ. ευρώ.

    Η υπέρβαση προέρχεται από τις εισφορές των μισθωτών που σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, εμφανίζουν αύξηση κατά 258 εκατ. ευρώ και η αύξηση αυτή οφείλεται στο ότι οι θέσεις που δημιουργούνται στην αγορά εργασίας είναι περισσότερες πιο σταθερές και κυρίως με μισθούς πλήρους απασχόλησης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών του ΕΦΚΑ οι εισφορές μισθωτών (εργαζομένων και εργοδοτών) ανήλθαν στο πρώτο τρίμηνο του 2024 σε 3,16 δις. ευρώ, όταν στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, ήταν περίπου στα 2,9 δις. ευρώ και για όλο το 2023 έφτασαν στα 11,6 δισ. ευρώ.

    Ο στόχος που είχε θέσει ο ΕΦΚΑ για το 2024 ήταν μια αύξηση εσόδων από εισφορές της τάξης του 5%, που όπως δείχνουν τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, έχει ξεπεραστεί καθώς η αύξηση σε σύγκριση με το περσινό πρώτο τρίμηνο “τρέχει” με 8,9% και μάλιστα πριν την εφαρμογή του νέου αυξημένου κατώτατου μισθού που αναπόφευκτα προκαλεί αύξηση εσόδων από εισφορές.

    Αρμόδιοι παράγοντες διακινδυνεύουν την πρόβλεψη για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση κατά τους επόμενους μήνες λόγω της τουριστικής σεζόν που προσθέτει πάνω από 100.000 θέσεις απασχόλησης στο υπάρχον εργατικό δυναμικό.

    Κράτησαν οι επαγγελματίες

    Θετική μπορεί να χαρακτηριστεί η εικόνα των εσόδων και στους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς στο πρώτο τρίμηνο κατέβαλαν συνολικά 508 εκατ. ευρώ, ποσό που σχεδόν κατά 90% προέρχεται από τακτικές μηνιαίες εισφορές και το υπόλοιπο είναι από ρυθμίσεις.

    Πέρυσι για όλο το έτος τα έσοδα από εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών έφτασαν στα 2 δισ. ευρώ. Με μια απλή αναγωγή προκύπτει ότι αν συνεχιστεί η θετική εικόνα του πρώτου τριμήνου του 2024, τότε και για φέτος θα πρέπει να αναμένεται τουλάχιστον η ίδια επίδοση με πέρυσι.

    Με δεδομένο πάντως ότι οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών έχουν αυξηθεί κατά 3,45% από 1/1/2024, τα έσοδα του πρώτου τριμήνου θα έπρεπε να είναι περισσότερα. Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η εισπραξιμότητα του ΕΦΚΑ στους ελεύθερους επαγγελματίες είναι παραδοσιακά πολύ χαμηλότερη έναντι των μισθωτών, καθώς μόνον ένα 50% των επαγγελματιών εμφανίζονται να παραμένουν συνεπείς στην πληρωμή των εισφορών τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Ανδρουλάκης: Η θυσία των 200 πατριωτών για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί πυξίδα μας

    Μασούτης: Η ΚΕΕΕ στηρίζει τις επιχειρήσεις και το φετινό Πάσχα

    Mastercard: Ισχυρότερη του αναμενομένου κερδοφορία στο α’ τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ