• Οικονομία

    Με δυναμική παρουσία ο κλάδος των ζυμαρικών στην ελληνική βιομηχανία

    μακαρονια


    Δυναμική πορεία ανάπτυξης καταγράφει ο κλάδος των ζυμαρικών της ελληνικής βιομηχανίας, όπως αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα της μελέτης της Infobank Hellastat AE.

    Ο συγκεκριμένος κλάδος εμφανίζει ιδιαίτερα υψηλό βαθμό συγκέντρωσης της παραγωγής σε λίγες, αλλά μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις, όπως επισημαίνει η Μαρία Θεοδοσοπούλου, Sectorial Studies Consultant. Όπως παρατηρεί η μελέτη, μάλιστα, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων αυτών εφαρμόζει πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή, στοχεύοντας στις οικονομίες κλίμακας και στην ανταγωνιστικότητα.

    Υπενθυμίζεται ότι, αναφορικά με την κατανάλωση ζυμαρικών, η χώρα μας κατατάσσεται στην τέταρτη θέση της διεθνούς κατάταξης, μετά τις Ιταλία, Τυνησία και Βενεζουέλα, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ζυμαρικών. Πιο συγκεκριμένα, η μέση κατά κεφαλή κατανάλωση ζυμαρικών στην Ελλάδα υπολογίστηκε περίπου στα 11,1 κιλά/ άτομο.

    Είναι γεγονός ότι τα ζυμαρικά στη χώρα μας -και όχι μόνο- θεωρούνται μια από τις πιο δημοφιλείς τροφές, αλλά και τις πιο εύκολες, ως προς την προετοιμασία τους. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί, επίσης, το γεγονός ότι το κόστος αγοράς των ζυμαρικών είναι ιδιαίτερα χαμηλό, στοιχείο που διαδραματίζει βαρύνοντα ρόλο, ειδικά σε περιόδους οικονομικής ύφεσης.

    Επιπροσθέτως, ενθαρρυντική είναι και η προσπάθεια των βιομηχανιών να αυξήσουν την προϊοντική τους βάση, προσφέροντας στους καταναλωτές μία πληθώρα επιλογών, που κάνουν τη συγκεκριμένη τροφή ακόμη πιο ελκυστική στον κόσμο. Τέλος, η υψηλή διατροφική αξία των ζυμαρικών ενισχύει την προτίμηση του κοινού σε αυτά.

    Σημειώνεται ότι, για να εξαχθούν τα συμπεράσματα της μελέτης της IBHS, αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις πέντε επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα βασικά αποτελέσματα, ο κύκλος εργασιών το 2017 αυξήθηκε κατά 1,7% και ανήλθε στα 176,67 εκατ. ευρώ, έναντι 173,65 εκατ. ευρώ το 2016. Αυτό αποδεικνύει ότι η αγορά αρχίζει να ομαλοποιείται και να κινείται ανοδικά, έπειτα από την πτώση των πωλήσεων που προκάλεσαν οι ανακατατάξεις στον κλάδο των σούπερ μάρκετ το 2016.

    Επιπλέον, τα ΚΠΤΦΑ μειώθηκαν κατά 12,6%, στα 22,09 εκατ. ευρώ, από 25,28 εκατ. ευρώ, ενώ τα ΚΠΦ σημείωσαν μεγαλύτερη μείωση κατά 16,1%, στα 15,78 εκατ. ευρώ, έναντι 18,81 εκατ. ευρώ το 2016. Τα περιθώρια EBITDA και EBT αυξήθηκαν σε 12,7% και 9,7% αντίστοιχα.

    Τέλος, η κεφαλαιακή μόχλευση διαμορφώθηκε στο επίπεδο 0,35 προς 1 και οι απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε περίοδο περίπου 3,6 μηνών.

    Εκτιμάται, μάλιστα ότι η πρόσφατη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 24% σε 13% είναι πιθανό να τονώσει σημαντικά την αγορά των ζυμαρικών τα επόμενα χρόνια.



    ΣΧΟΛΙΑ