• Οικονομία

    Με αμείωτη ένταση η έκδοση εκκρεμών συντάξεων και τον Ιούλιο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο Διοικητής του ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής

    Ο Διοικητής του ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής


    Τις 29.000 αναμένεται να αγγίξουν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που διεκπεραιώθηκαν κατά την διάρκεια του Ιουλίου.

    Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «Mononews»,  εκδόθηκε σημαντικός αριθμός αιτήσεων συνταξιοδότησης παρότι ο Ιούλιος είναι μήνας αδειών για ορισμένους εργαζόμενους του e-ΕΦΚΑ, λόγω των νέων ταχύτερων διαδικασιών που χρησιμοποιούνται συντάξεις εμπιστοσύνης και συντάξεις fast track. Μάλιστα για πρώτη φορά μετά από χρόνια, οι υπηρεσίες του ταμείου προχωρήσαν στην οριστικοποίηση 3.500 διεθνείς συντάξεις.

    Οι αιτήσεις για την λήψη σύνταξης που υπεβλήθησαν το 2019 οδεύουν προς μηδενισμό και οι αντίστοιχες εκκρεμείς αιτήσεις του 2020 δεν ξεπερνούν το 3%. Στις συντάξεις του 2021 έχει γίνει αντίστοιχα μεγάλη πρόοδος, για το 75% των αιτήσεων του α’ τετραμήνου του 2022 έχει ήδη εκδοθεί σύνταξη.

    Όπως έγραψε το «Mononews», αυτή τη στιγμή σε εκκρεμότητα παραμένουν περίπου 60.000 αιτήσεις, όμως εξ αυτών οι περίπου 20.000 αφορούν ανελαστικές περιπτώσεις με σοβαρές νομικές ή τεχνικές ελλείψεις με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποδοθούν στους ασφαλισμένους.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής ασφαλισμένοι που έχουν υποβάλει αίτηση δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη για τους εξής λόγους:

    –Ληξιπρόθεσμες οφειλές: 2.000 ασφαλισμένοι έχουν υποβάλλει αίτημα συνταξιοδότησης, αλλά δεν έχουν διευθετήσει τις οφειλές τους προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

    –Δικαστικές εκκρεμότητες: 1.000 ασφαλισμένοι βρίσκονται σε δικαστική διένεξη με τον e-ΕΦΚΑ.

    –Απουσία ιατρικής γνωμάτευσης: 6.000 ασφαλισμένοι που έχουν υποβάλλει αίτησης συνταξιοδότησης για την λήψη αναπηρικής σύνταξης, δεν μπορούν να την λάβουν καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ο ιατρικός τους φάκελος για την πιστοποίηση του ποσοστού αναπηρίας. Η ιατρική γνωμάτευση είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η έκδοση της σύνταξης αναπηρίας.

    –Μη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος: 11.000 ασφαλισμένοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, ο αριθμός αυτός προκύπτει αναλογικά από τον αριθμό των αιτήσεων συνταξιοδότησης που απορρίπτονται κάθε μήνα. Υπολογίζονται ότι τον Ιούλιο οι ασφαλισμένοι που δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ανέρχονται σε 6.000 και περίπου 5.000 αναλογικά τον Αύγουστο αντίστοιχα.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την ώρα εντοπίζεται στην καταβολή των συντάξεων του Δημοσίου. Τους τελευταίους μήνες (από τον Μάιο και μετά) έχει προχωρήσει σε σημαντική κλίμακα η έκδοση συντάξεων με αυτοματοποίηση. Και υπάρχει σημαντική πρόοδος και ως προς αυτό. Το υπουργείο Εργασίας είναι σε επαφή με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

    Για τις «παράλληλες» συντάξεις (δηλαδή για την προσαύξηση της σύνταξης που δικαιούται πχ ένας γιατρός ή ένας δικηγόρος του Δημοσίου οι οποίοι ήδη λαμβάνουν σύνταξη από το Δημόσιο και προσδοκούν σε σχετική προσαύξηση από το ΤΣΑΥ ή το Ταμείο Νομικών) έχει εγκατασταθεί πλέον το λογισμικό, όχι μόνο για τις πιο πρόσφατες αλλά και για τις παλαιότερες περιπτώσεις. Και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της Διοίκησης του ΕΦΚΑ είναι θέμα 4-5 μηνών η ολοκλήρωση της σχετικής προσπάθειας.

    Διαβάστε επίσης

    Επεκτείνεται η ηλεκτρονική αίτηση επιδόματος ασθενείας και σε νέες κατηγορίες ασφαλισμένων

    Πάνω από 42.000 αιτήσεις ανέργων σε μία εβδομάδα για συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα κατάρτισης σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες



    ΣΧΟΛΙΑ