• Οικονομία

    «Μαύρα σύννεφα» στο Μαξίμου για τις συντάξεις: Τα νέα σενάρια που κυοφορούνται


    «Πάγωσαν» στο Μέγαρο Μαξίμου, από τις δηλώσεις Ρέγκλινγκ για τις συντάξεις, με τους πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους ζουν με την αγωνία της περικοπής ή όχι από 1/1/2019. Ο επικεφαλής του ESM, δεν είπε βέβαια ότι πρέπει να κοπούν, ωστόσο άφησε ανοιχτό το θέμα υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα που θα διασφαλίζει το πλεόνασμα του 3,5% τόσο για το 2019 όσο και για τα επόμενα έτη. Επίσης η τοποθέτηση του Κλάους Ρέγκλινγκ περί δημοσιονομικού «κενού» που απομένει επιβεβαιώνει την απόσταση που εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

    Από την πλευρά της η Κομισιόν, μέσω του επιτρόπου Μοσκοβισί, διατηρεί μια πιο θετική και ευέλικτη θέση, η ΕΚΤ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θέλει να εμπλακεί, ενώ το ΔΝΤ έχει πετάξει το μπαλάκι της λύσης στους Ευρωπαίους.

    Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει για ακόμη μια φορά, στο αυριανό Euro WorkingGroup, όπου θα αξιολογηθούν τα σχέδια προϋπολογισμών του 2019 των κρατών μελών της ευρωζώνης, να  βολιδοσκοπήσει τις νεότερες προθέσεις των ευρωπαίων σχετικά με το ελληνικό ζήτημα συντάξεων, στο περιθώριο μια κρίσιμης διαπραγμάτευσης για τον ιταλικό προϋπολογισμό, μετά την απόρριψή του από την Κομισιόν, και του φόβου που προκαλεί στην Ευρώπη μια ενδεχόμενη κρίση χρέους.

    Το έργο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη αύριο, είναι δύσκολο, καθώς θα πρέπει να εκτιμήσει τις αντιδράσεις της Γερμανίας η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει – και όχι τυχαία- επίσημη θέση επί του ζητήματος.

    Οι δηλώσεις Ρέγκλινγκ τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή μόνο τυχαίες δεν μπορούν να θεωρηθούν. Το αν η δημοσιονομική υπεραπόδοση της Ελλάδας καλύπτει πλήρως ή όχι τις απώλειες εσόδων από τη μη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων, είναι κάτι που πρέπει να το δούμε είπε χαρακτηριστικά.

    Την ίδια ώρα τα σενάρια για τις συντάξεις στους διαδρόμους των Βρυξελλών έδιναν και έπαιρναν. Σενάρια μικρότερων περικοπών ή περικοπών από ένα ύψος και πάνω ή αναστολής των περικοπών υπό προϋποθέσεις. Πάντως το «πάγωμα» των περικοπών για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα βρίσκεται πάνω στο τραπέζι.

    Όπως και να έχει, πάντως το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει στο περιθώριο του Eurogroup στις 5 Νοεμβρίου και ενδεχομένως και στην έκτακτη σύνοδο που προβλέπεται για τις 19 του μήνα ενώ οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου. Το πρόβλημα για την κυβέρνηση, η οποία διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν δέχεται τίποτα άλλο πέρα από την ακύρωση του μέτρου, είναι ότι θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 νωρίτερα, στις 21 Νοεμβρίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τσακαλώτος στη Nikkei: Μια ακύρωση της μείωσης των συντάξεων δεν θα συνιστά ανάκληση των μεταρρυθμίσεων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτές είναι οι αιτήσεις για την επιστροφή αναδρομικών, δώρων και συντάξεων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Ρέγκλινγκ (ESM) πάει πίσω τα σχέδια της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές: Περιμένετε 2 χρόνια



    ΣΧΟΛΙΑ