• Οικονομία

    Ντράγκι: Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινό «δημοσιονομικό εργαλείο»

    • NewsRoom
    ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι

    Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)


    Την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου, κοινού «δημοσιονομικού εργαλείου» στην Ευρωζώνη επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Με αυτό, τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης δεν θα ακολουθήσουν αποκλίνουσες πορείες αν υποστούν ένα οικονομικό σοκ, υποστήριξε ο κ. Ντράγκι.

    «Χρειαζόμαστε ένα επιπρόσθετο δημοσιονομικό εργαλείο για να διασφαλίσουμε την σύγκλιση κατά τη διάρκεια μεγάλων σοκ, χωρίς να χρειάζεται να επιβαρύνουμε υπερβολικά την νομισματική πολιτική» ανέφερε ο κ. Ντράγκι.

    «Ο στόχος του θα ήταν να προσφέρει ένα επιπλέον επίπεδο σταθεροποίησης, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στις εθνικές πολιτικές» δήλωσε, σύμφωνα με το  Reuters, ο κ. Ντράγκι.

    Η πρόταση του Ντράγκι δεν συνοδευόταν από πολλές λεπτομέρειες και ο ίδιος παραδέχθηκε ότι το όποιο τέτοιο μέσο δεν είναι «εύκολο να σχεδιασθεί εννοιολογικά», λόγω και των κανόνων της ΕΕ σχετικά με τη χρηματοδότηση των κυβερνήσεων.

    Αντίστοιχες ιδέες, που είχαν προωθηθεί μετά την κρίση χρέους της Ευρωζώνης την περίοδο 2010-12 είχαν τορπιλισθεί από τη Γερμανία, η οποία έχει ισχυρό ταμείο και η κυβέρνησή της φοβάται ότι θα πρέπει να καλύψει τον λογαριασμό των πιο χρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, όπως της Ιταλίας. Αυτές οι ανησυχίες ενισχύθηκαν πιθανόν από τις συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού του κατά του κατεστημένου κόμματος των Πέντε Αστέρων και της ακροδεξιάς Λίγκα. Και τα δύο αυτά κόμματα έχουν εκφράσει σε διαφορετικό βαθμό επιφυλάξεις για το εγχείρημα του ευρώ τα τελευταία χρόνια.

    Ο Ντράγκι δήλωσε ότι το ενιαίο νόμισμα το εμπιστεύονται οι πολίτες της Ευρωζώνης, αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να αποφέρει τα οφέλη που έχει υποσχεθεί.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Μαχαίρι στο λαιμό» της κυβέρνησης βάζει ο Μ. Σεντένο – 14 ημέρες για τα 88 προαπαιτούμενα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σκληρό άρθρο από τους Γερμανούς: Τσίπρας και Τσακαλώτος ποντάρουν στην ανάπτυξη μέσω… ιατρικής κάνναβης!



    ΣΧΟΛΙΑ