• Πολιτική

    «Μαχαίρι στο λαιμό» της κυβέρνησης βάζει ο Μ. Σεντένο – 14 ημέρες για τα 88 προαπαιτούμενα

    • NewsRoom
    Μάριο Σεντένο

    Μάριο Σεντένο, Πρόεδρος Eurogroup


    Την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) πριν την σύνοδο του Eurogroup στις 24 Μαΐου καθορίζει ως βασικό στόχο ο Μάριο Σεντένο σε ενημερωτική  επιστολή που έστειλε στους ομολόγους του για τα αποτελέσματα της τελευταίας συνόδου.

    Συγκεκριμένα, στην επιστολή προς τα μέλη του Eurogroup αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης θα ξεκινήσει στις 14 Μαΐου και “στόχος είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν από την σύνοδο του Eurogroup του Μαΐου”.

    Υπενθυμίζεται ότι μία επιτυχής ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης έως την σύνοδο της 21ης Ιουνίου – ημερομηνία που έχει τεθεί ως στόχος από την ελληνική κυβέρνηση – απαιτεί, πέρα από την συμφωνία επιπέδου SLA,  και την ψήφιση και εφαρμογή των 88 προαπαιτούμενων.

    Ουσιαστικά η κυβέρνηση έχει ένα περιθώριο το πολύ 14 ημερών για να πετύχει αυτήν την 1η συμφωνία για τα 88 προαπαιτούμενα.

    Επισημαίνεται ότι πέρα από τα 22 προαπαιτούμενα, στην σύνοδο του Απριλίου “πραγματοποιήσαμε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με ορισμένα βασικά στοιχεία για να υποστηρίξουμε την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Ο Έλληνας Υπουργός παρουσίασε την αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση την αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας και στην ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος”.

    Στην επιστολή αναφέρεται επίσης η πρόταση της Κομισιόν για “ενισχυμένη επιτήρηση”, και σημειώνεται ότι το Eurogroup την έχει λάβει υπόψη του: “συζητήσαμε επίσης πώς μπορούμε να στηρίξουμε περαιτέρω τις ελληνικές αρχές στις συνεχείς μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες τα χρόνια μετά το πρόγραμμα.

    Σημειώσαμε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μην ζητήσει μια διάδοχη συμφωνία (successor arrangement). Όσον αφορά τη μελλοντική παρακολούθηση των οικονομικών, δημοσιονομικών και χρηματοπιστωτικών εξελίξεων, το Eurogroup έλαβε γνώση του λεγόμενου εργαλείου “ενισχυμένης επιτήρησης”, όπως πρότεινε η Επιτροπή. Η συζήτηση για τη στρατηγική αναφορικά με το χρέος θα συνεχιστεί και στις επόμενες εβδομάδες”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βολές Μακρόν κατά Γερμανίας – «Αφήστε τα φετίχ σας με τα πλεονάσματα»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκαλύψεις HSBC: Τι είδαν οι αναλυτές της στην Αθήνα στις συναντήσεις με Τσακαλώτο, ΔΝΤ και Κομισιόν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι λέει ο Μοσκοβισί για την επί τα χείρω αναθεώρηση της Κομισιόν για την Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ