• Οικονομία

    Μαραθώνιος επαφών Σταϊκούρα-Ζαββού στην Ουάσιγκτον με επενδυτές για το σχέδιο «Ηρακλής»

    • NewsRoom
    Ολόκληρο το σχέδιο για το νέο επίδομα θέρμανσης - Έρχονται οι ΚΥΑ

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για το σχέδιο «Ηρακλής» όπως φάνηκε ήδη από τις πρώτες επαφές του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργου Ζαββού στην Ουάσινγκτον.

    Οι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης συναντήθηκαν με εκπροσώπους εταιρειών όπως η BlackRock και η Deutsche Bank, διαπιστώνοντας τη σημασία που δίνουν οι ξένοι επενδυτές  στο νέο σχέδιο, το οποίο προβλέπει την μεταβίβαση στο ελληνικό APS κόκκινων δανείων ύψους 30 δισ. ευρώ. Μάλιστα φέρεται να τόνισαν στους κκ. Σταϊκούρα και Ζαββό πως το σχέδιο «Ηρακλής»  αποτελεί «game changer και καταλύτης για τους διεθνείς επενδυτές» καθώς και πως θα αποτελέσει «μαγνήτη» για διεθνείς επενδύσεις.

    Το σχέδιο «Ηρακλής» έλαβε την έγκριση της Κομισιόν την προηγούμενη εβδομάδα, με τις πρώτες αναλύσεις των διεθνών τραπεζών και των οίκων αξιολόγησης, κάτι που φαίνεται πως επιβεβαιώνεται και από τις πρώτες συναντήσεις του διδύμου Σταϊκούρα – Ζαββού με επενδυτές στη Ουάσιγκτον.

    Οι συναντήσεις των δύο αξιωματούχων του υπ. Οικονομικών θα συνεχιστούν μέχρι το Σάββατο. Τα επόμενα ραντεβού είναι με την Moody΄s, την HSBC, την JP Morgan, την DBRS, την BNP Paribas και τη Morgan Stanley, με chief economists της Παγκόσμιας Τράπεζας και με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ειδικά το ραντεβού με την Moody΄s, η οποία έσπευσε να δηλώσει πως η έγκριση του σχεδίου «Ηρακλής» από την Κομισιόν κρίνεται ως «credit positive» για τις ελληνικές τράπεζες, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική. Άλλωστε ο οίκος αξιολόγησης είχε επιλέξει να κρατήσει στάση αναμονής και να μην προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας (ή έστω του outlook της) πριν από μερικές εβδομάδες, επισημαίνοντας το ζήτημα των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών.



    ΣΧΟΛΙΑ