• Οικονομία

    Πώς προετοιμάζεται η Ελλάδα να αντιμετωπίσει ένα άτακτο Brexit

    • NewsRoom
    Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

    Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών (αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα) Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης


    Ένα συγκεκριμένο «πακέτο» μέτρων προετοιμάζει η Ελλάδα, προκειμένου να απομακρυνθεί, όσο το δυνατόν περισσότερο, από τον κίνδυνο των επιπτώσεων που θα έχει στην ευρωπαϊκή οικονομία ένα άτακτο Brexit.

    Σύμφωνα με όσα διεμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με δήλωσή του, πριν από την έναρξη της ημερίδας «NO DEAL BREXIT: Προετοιμασία Δημόσιας Διοίκησης και Επιχειρήσεων», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, σε συνδιοργάνωση με τον ΣΕΒ, τα μέτρα που ετοιμάζει η χώρα κινούνται σε τρεις άξονες: Συγκεκριμένες πρακτικές ενέργειες, ενημέρωση της επιχειρηματικής κοινότητας, αλλά και νομοθετικές πρωτοβουλίες.

    Τα μέτρα αυτά, μάλιστα, αναμένεται να ληφθούν μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς οι εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ βρίσκονται στο απόγειό τους, με την καταληκτική ημερομηνία να έχει οριστεί για την 31η Οκτωβρίου.

    Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης, «Στην υπόθεση του Brexit φαίνεται ότι οδεύουμε με ταχύτητα σε μία αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Γι’ αυτό και η Ελλάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, γι’ αυτή την εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη, η οποία θα έχει κόστος», ενώ για το σενάριο του άτακτου Brexit υπογράμμισε «είναι μία εξέλιξη την οποία η Ελλάδα δεν θέλει, η Ευρώπη δεν επιθυμεί και δεν νομίζω ότι ευνοεί ούτε τη Μεγάλη Βρετανία, ούτε τους λαούς της Ευρώπης».

    Όπως εξήγησε ο κ. Βαρβιτσιώτης, το Υπουργείο Εξωτερικών δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε ό,τι αφορά τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας.

    «Είναι, δηλαδή, η διευκόλυνση στα τελωνεία, η διευκόλυνση των εξαγωγών χωρίς διατυπώσεις, είναι το γεγονός ότι στην Ελλάδα φιλοξενούμε 50.000 Βρετανούς υπηκόους, οι οποίοι μένουν μόνιμα εδώ και στη Βρετανία μένουν 120.000 περίπου Έλληνες και το πώς αυτοί θα ζήσουν την επόμενη μέρα, χωρίς να επιβαρυνθεί η ζωή τους και η καθημερινότητά τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στο μέγα ζήτημα του τουρισμού και της επίδρασης που μπορεί να υπάρξει στο κομμάτι αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι έχουμε από την Μ. Βρετανία «μεγάλες τουριστικές ροές, τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να χάσουμε».

    Αναφορικά με το γεωπολιτικό κόστος, επιπροσθέτως, ο Μ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε: «Το ότι χάνεις από το τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Συνόδου Κορυφής, μία χώρα με την ιστορία, το μέγεθος της Μ. Βρετανίας, μία μεγάλη στρατιωτική πυρηνική δύναμη, το γεγονός ότι κάθεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το ότι έχει αυτή την κληρονομιά της μεγάλης αυτοκρατορίας στον πολιτισμό, στην αγγλική γλώσσα και όλα αυτά τα οποία μπορούμε να πούμε, είναι σαφέστατα μία απώλεια και για την Ευρώπη. Από την άλλη, δεν μπορούμε παρά να κάνουμε σεβαστή την απόφαση του βρετανικού λαού, που είπε ότι δεν θα ήθελε να συνεχίσει να παραμείνει μέλος της ΕΕ».

    Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε, τέλος, ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να προβληματιστεί από αυτή την απόφαση της Μ. Βρετανίας.



    ΣΧΟΛΙΑ