• Οικονομία

    Λόρενς Σάμμερς: Προτροπή στην Γέλεν να προχωρήσει σε εγγύηση των καταθέσεων σε όσες τράπεζες χρεοκοπήσουν

    Ο πρώην υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ, Λόρενς Σάμερς

    Ο πρώην υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ, Λόρενς Σάμερς


    Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λόρενς Σάμερς προέτρεψε την σημερινή υπουργό Τζάνετ Γέλεν και τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να δεσμευτούν ότι θα στηρίξουν τις ανασφάλιστες καταθέσεις σε όποιες τράπεζες θα χρεοκοπήσουν το επόμενο έτος – μια σημαντική κίνηση που θα μπορούσε να βοηθήσει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης εν μέσω της τρέχουσας αναταραχής.

    «Πρέπει να υπάρχει σαφήνεια σχετικά με την κατάσταση σχετικά με τις καταθέσεις», είπε ο Σάμερς στην εκπομπή «Wall Street Week» του Bloomberg TV με τον David Westin. Αν και οι ρυθμιστικές αρχές δεν έχουν νομική εξουσία να παρέχουν συνολική εγγύηση, έχουν «την ουσιαστικά ισοδύναμη εξουσία να δηλώσουν ότι, σε περίπτωση πτώχευσης μιας τράπεζας, θα χρησιμοποιήσουν τη «συστηματική εξαίρεση κινδύνου» προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι καταθέτες είναι εγγυημένες», είπε.

    «Υποψιάζομαι και ελπίζω ότι οι ευρωπαϊκές αρχές —με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και της υπουργού Γέλεν και του προέδρου της FED Πάουελ— θα στείλουν ισχυρά μηνύματα υποστήριξης το Σαββατοκύριακο για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα», δήλωσε ο Σάμερς. «Δεδομένης της κλίμακας των ευρωπαϊκών θεσμών, υπάρχουν δυνητικά παγκόσμιες συνέπειες εάν τα προβλήματα εξαπλωθούν από αυτά».

    Στις ΗΠΑ, οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι οι καταθέτες θα εξοφληθούν πλήρως, όπως έγινε με την Silicon Valley Bank, και να δηλώσουν ότι «είναι πρόθεσή τους να διατηρήσουν αυτή την πολιτική για το επόμενο έτος», είπε ο Σάμερς.

    «Αυτό θα παρείχε πολύ ουσιαστική εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα», είπε.

    Οι αξιωματούχοι θα πρέπει επίσης «πολύ ρητά» να αναγνωρίσουν ότι η ρύθμιση πρέπει τώρα να λαμβάνει υπόψη τον νέο κόσμο της «ψηφιακής τραπεζικής και των υψηλών επιτοκίων», όπου οι καταθέσεις μπορούν να μετατοπιστούν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στο παρελθόν.

    «Αυτό θα ασκήσει μεγάλη πίεση στην αξία πολλών τραπεζών. Θα επηρεάσει τη φερεγγυότητά τους, τελικά, επειδή επηρεάζει την κερδοφορία τους», είπε ο Σάμερς.

    Ο πρώην επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών επανέλαβε την κριτική του προς τη Fed επειδή δεν έλαβε υπόψη τον κίνδυνο υψηλότερων επιτοκίων στα τεστ αντοχής πέρυσι. «Είναι ασυγχώρητο», είπε.

    Διαβάστε επίσης

    Μπούλαρντ (Fed): Τα επιτόκια θα χρειαστεί να αυξηθούν σε ένα εύρος μεταξύ 5,5% και 5,75% φέτος

    ΗΠΑ: Η Γέλεν θα προεδρεύσει κλειστής συνεδρίασης του συμβουλίου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα



    ΣΧΟΛΙΑ