• Οικονομία

    Λήξη για τις 120 δόσεις: Ποιο το όφελος της ρύθμισης για τα Ταμεία

    Βρουτσης-Γιαννης

    Γιάννης Βρούτσης. Υπουργός Εργασίας


    Εντάχθηκε στη ρύθμιση οφειλών των 120 δόσεων το 1/3 όσων χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επισήμανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

    Συγκεκριμένα εντάχθηκαν στη ρύθμιση 432.599 οφειλέτες και το ρυθμισμένο ποσό, σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο) θα κυμανθεί πάνω από 4.5 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, αποτελεί ρεκόρ καθώς ο αριθμός όσων εντάχθηκαν ξεπέρασε όλες τις προηγούμενες ρυθμίσεις, τόσο όσον αφορά τον αριθμό των οφειλετών, όσο και το τελικό ρυθμιζόμενο ποσό. Τα διαθέσιμα στοιχεία έδειξαν ότι μέχρι χθες το απόγευμα το τετράμηνο λειτουργία της ρύθμισης εισπράχθηκαν πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

    «Επιδίωξη της κυβέρνησής μας είναι μέσα από ένα μίγμα διαφορετικής οικονομικής πολιτικής, μειωμένων φόρων και εισφορών, με μία οικονομία που αναπτύσσεται διαρκώς, με μία αγορά εργασίας που ενισχύεται, με την ανεργία συνεχώς να αποκλιμακώνεται και, κυρίως, με ένα δίκαιο και ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα, να μην δημιουργούνται νέες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως στο παρελθόν. Η συνέπεια απέναντι στις υποχρεώσεις του κάθε πολίτη και επιχείρησης προς το Κράτος αποτελεί τον καλύτερο και πιο ασφαλή οδηγό προς το μέλλον», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.

    Οι υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ξεκινούν από σήμερα την εφαρμογή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, για όλους εκείνους τους χιλιάδες οφειλέτες που δεν εντάχθηκαν στην ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων. Στο εξής, μοναδική ενεργή ρύθμιση παραμένει η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι οφειλέτες να κινδυνεύουν με κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας.

    Την ίδια στιγμή θα ελέγχεται και η πορεία καταβολής των μηνιαίων δόσεων, από εκείνους που εντάχθηκαν στη ρύθμιση. Υπενθυμίζεται ότι τυχόν απώλεια άνω των δύο δόσεων, ισοδυναμεί με έξοδο από τη ρύθμιση και εφαρμογή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.



    ΣΧΟΛΙΑ