• Οικονομία

    Λιανεμπόριο: Τα σενάρια για Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη – Υπευθυνότητα ζητά η κυβέρνηση

    • NewsRoom
    αντισώματα


    «Χρυσή τομή» αναζητείται για το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, όπου η κυβέρνηση αποφάσισε να μην ανοίξει το λιανεμπόριο αύριο, 5/4, μαζί με τις υπόλοιπες περιοχές, λόγω του επιβαρυμένου επιδημιολογικού φορτίου.

    Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην αλλάξει το σχεδιασμό της και ζητά από τους εμπόρους σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη υπομονή και υπευθυνότητα για να μη “γκρεμιστεί” η προσπάθεια που έχει γίνει τους τελευταίους 13 μήνες.

    Οι έμποροι των περιοχών έχουν εκφράσει έντονες διαμαρτυρίες από την πλευρά τους για την απόφαση της κυβέρνησης. Μάλιστα, με επιστολή στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, οι περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης και Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης ζήτησαν αποζημίωση κάθε επιχείρησης με 5.000 ευρώ χωρίς κριτήρια.

    Νωρίτερα σήμερα το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μετέβη στην Πάτρα, όπου έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες από τους εμπόρους, επειδή τα μαγαζιά τους παραμένουν κλειστά.

    Υπευθυνότητα ζητά η κυβέρνηση

    Το Μέγαρο Μαξίμου ζητά από τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους των τριών «κόκκινων» περιοχών να συμβάλουν με την στάση τους στην τήρηση των αναγκαίων για την αναχαίτιση του υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου στις τρεις «κόκκινες» περιοχές της χώρας.

    «Κανένας υπουργός και καμία κυβέρνηση δεν θέλουν να κρατήσουν κλειστές τις επιχειρήσεις» τονίζει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος εξηγώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 για την απόφαση να μην ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη ότι:

    «Από την στιγμή που η επιτροπή των λοιμωξιολόγων επαναξιολόγησε την Παρασκευή τα δεδομένα, τι μπορούσαμε να κάνουμε; Οφείλουμε να ακούσουμε ένα επιστημονικό όργανο. Φανταστείτε να μην ακούγαμε την επιτροπή. Παρασκευή αποφασίζει η επιτροπή, η κυβέρνηση τι πρέπει να κάνει;».

    Ο κ. Παπαθανάσης συνέχισε κάνοντας έκκληση για την συμβολή όλων στην δύσκολη μάχη –«είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ», είχε άλλωστε επισημάνει ο πρωθυπουργός την Παρασκευή από το βήμα της βουλής επικαλούμενος την γλώσσα των αριθμών και υπεραμυνόμενος της συνολικής προσπάθειας της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

    Τα δύο σενάρια

    Για τις δυο επιλογές που είναι στο τραπέζι είχε μιλήσει νωρίτερα ο κ.Πέτσας, από την Πάτρα.

    Μετά τη σύσκεψη που έγινε στο Επιμελητήριο Αχαΐας, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε πως θα μεταφέρει στον πρωθυπουργό τις δυο επιλογές που υπάρχουν και δεν αποκλείεται ακόμη και εντός της ημέρας να υπάρξει απόφαση.

    Όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας «η πρώτη επιλογή είναι η στήριξη στο πλαίσιο το οποίο υπάρχει ήδη καταγεγραμμένο από την επιστολή των τριών περιφερειαρχών, για μία έκτακτη ενίσχυση των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές, κατά το πρότυπο που υπήρξε στο παρελθόν, για παράδειγμα στην δυτική Αττική, όταν είχαμε φαινόμενα αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου και κλεισίματος των καταστημάτων.

    Η δεύτερη επιλογή είναι αν προχωρήσουμε σε κάποιο άνοιγμα, με ποιους όρους μπορεί να γίνει με ασφάλεια αυτό το άνοιγμα. Ένας τρόπος να αφήσουμε τον ιό έξω από την πόρτα των καταστημάτων του λιανεμπορίου, είναι το click away».

    Όπως είπε στην συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, «αυτές οι δύο ξεκάθαρες επιλογές θα τεθούν από εμένα σήμερα στον πρωθυπουργό, θα συζητηθούν και ελπίζω να έχουμε κάποιες αποφάσεις σε μία θετική κατεύθυνση εντός της ημέρας».

    Στη Θεσσαλονίκη

    Μετά την επιστολή που έστειλαν το Σάββατο (03.04.2021) στον πρωθυπουργό, οι Εμπορικοί Σύλλογοι της Θεσσαλονίκης συνεδριάζουν ξανά. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης η απόφαση να μην ανοίξουν τα μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη είναι άδικη και ζητούν από την κυβέρνηση να την πάρει πίσω. «Ήρθε η ώρα να μας εξηγήσουν, αν μη τι άλλο, γιατί πήραν αυτή την απόφαση».

    Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε, ότι περιμένουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για να δουν πως θα διαχειριστούν την κατάσταση. «Δεν θα κάνουμε τον παραβάτη ούτε τον επαναστάτη χωρίς αιτία και ούτε θα καθοδηγήσουμε κανέναν να ανοίξει γιατί υπάρχει ένας νόμος. Απλά θα απαιτήσουμε από Δευτέρα, εάν και εφόσον δεν συμβεί κάτι τέτοιο, θα απαιτήσουμε σεβασμό στο εμπόριο της πόλης και σεβασμό για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Οι έμποροι απέδειξαν έως τώρα ότι σέβονται τις αποφάσεις της κυβέρνησης, είτε τους ευνοούν είτε όχι».

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

    Πέτσας από Πάτρα: Δύο οι επιλογές για τους εμπόρους – Θα τεθούν υπόψη του πρωθυπουργού

    Κικίλιας: Πώς αποφασίστηκε να μην ανοίξει το λιανεμπόριο στις τρεις περιοχές

    Λιανεμπόριο: Πώς πάρθηκε η απόφαση για Θεσσαλονίκη – Τί λένε οι ειδικοί



    ΣΧΟΛΙΑ