• Οικονομία

    Λευκός Οίκος: Τέλη Ιουνίου πιθανότατα η νέα συνάντηση Τραμπ – Σι

    • NewsRoom


    Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ πιθανόν να συναντηθούν στη σύνοδο της G20 στην Ιαπωνία στο τέλος του Ιουνίου, δήλωσε την Κυριακή ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κάντλοου, δίνοντας νέα ελπίδα για επίλυση των εμπορικών διαφορών των δύο πλευρών.

    Μιλώντας στην εκπομπή “Fox News Sunday”, ο Κάντλοου είπε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες η Κίνα έχει υπαναχωρήσει από κάποιες από τις δεσμεύσεις της και ότι το ζητούμενο τώρα είναι να διασφαλιστεί ότι το Πεκίνο θα ψηφίσει νόμο για τις αλλαγές που έχει δεσμευτεί να κάνει.

    Μόλις, την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ αύξησαν τους δασμούς από το 10% σε 25% σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων, ενώ ο Ντόνταλντ Τραμπ απείλησε με ανάλογη κίνηση σε μια νέα σειρά κινεζικών αγαθών αξίας άνω των 300 δισ. δολαρίων.

    Ο Τραμπ απαίτησε από την Κίνα να κλείσει μια διμερή συμφωνία για το εμπόριο με την κυβέρνησή του «τώρα», διαμηνύοντας στο Πεκίνο ότι θα βρεθεί αντιμέτωπο με «πολύ χειρότερη» κατάσταση εάν η διαπραγμάτευση συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας που προεξοφλεί ότι θα εξασφαλίσει στον Λευκό Οίκο.

    Αν αποφασιστεί, η αύξηση των δασμών θα χρειαστεί πιθανόν αρκετούς μήνες για να τεθεί σε εφαρμογή, όμως η κίνηση επιτρέπει στον Ρεπουμπλικάνο να σφίξει κι άλλο τη θηλιά στην Κίνα, εν μέσω των δύσκολων διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Το Πεκίνο απαντά πως δεν προτίθεται να κάνει πίσω μπροστά στις απειλές του Λευκού Οίκου. «Η Κίνα δεν θα παραδοθεί λόγω της πίεσης», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Γκάο Φενγκ.

    Ο πιο πρόσφατος γύρος των σινοαμερικανικών διαπραγματεύσεων για το εμπόριο, την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον, δεν οδήγησε σε συμφωνία.



    ΣΧΟΛΙΑ