• Οικονομία

    Λαγκάρντ: Προειδοποιεί για σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας

    • NewsRoom
    Κριστίν Λαγκάρντ

    Κριστίν Λαγκάρντ


    Σε μία νέα αύξηση επιτοκίων προχώρησε η ΕΚΤ το απόγευμα της Πέμπτης, στις 75 μονάδες βάσης αυξάνοντας τα βασικά επιτόκια στο 2%, με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να παραδέχεται ότι η κεντρική τράπεζα δεν βρίσκεται κοντά στη τιμή-στόχο του 2%.

    Επιπλέον, εκτίμησε επιβράδυνση της οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και στις αρχές του 2023, ενώ αναφέρθηκε και στις αλλαγές των όρων για τα TLTROs, που μειώνουν τη ρευστότητα στις τράπεζες. Προειδοποίησε πάντως ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τον κύκλο αυξήσεων και στις επόμενες συνεδριάσεις.

    Εκτός στόχου της ΕΚΤ ο πληθωρισμός

    Μακριά από τις τιμές-στόχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παραδέχτηκε η πρόεδρος της ΕΚΤ ότι βρίσκεται ο πληθωρισμός, με τις πιέσεις να συνεχίζονται στις εταιρείες και τα νοικοκυριά.

    «Πήραμε τη σημερινή απόφαση και αναμένουμε να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια, για να διασφαλίσουμε την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας για τον πληθωρισμό 2%.

    Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και θα παραμείνει πάνω από τον στόχο μας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ έφτασε στο 9,9%. Τους τελευταίους μήνες, η άνοδος των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά και η ανάκαμψη της ζήτησης μετά την πανδημία οδήγησαν σε διεύρυνση των πιέσεων στις τιμές και σε αύξηση του πληθωρισμού. Η νομισματική μας πολιτική στοχεύει στη μείωση της στήριξης της ζήτησης και στην προστασία έναντι του κινδύνου μιας επίμονης ανοδικής μετατόπισης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό».

    Επιβράδυνση της οικονομίας

    Περαιτέρω απώλειες στη οικονομία της ευρωζώνης προέβλεψε η Κριστίν Λαγκάρντ, εκτιμώντας ότι η εξασθένηση θα παρατηρείται μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.

    «Η οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ είναι πιθανό να έχει επιβραδυνθεί σημαντικά το τρίτο τρίμηνο του έτους και αναμένουμε περαιτέρω εξασθένηση στο υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και στις αρχές του επόμενου έτους. Με τη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων των ανθρώπων και την αύξηση του κόστους για τις επιχειρήσεις, ο υψηλός πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνει τις δαπάνες και την παραγωγή».

    Μείωση ρευστότητας

    Σχετικά τις αλλαγές στα TLTROs, η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε προσαρμογές στα επιτόκια που ισχύουν για τις πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης.

    «Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να αλλάξει τους όρους και τις προϋποθέσεις της τρίτης σειράς στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III). Κατά την οξεία φάση της πανδημίας, αυτό το μέσο διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση των καθοδικών κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών. Σήμερα, ενόψει της απροσδόκητης και έκτακτης αύξησης του πληθωρισμού, πρέπει να βαθμονομηθεί εκ νέου για να διασφαλιστεί ότι είναι συνεπής με την ευρύτερη διαδικασία εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής και να ενισχυθεί η μετάδοση των αυξήσεων των επιτοκίων πολιτικής μας στους όρους τραπεζικού δανεισμού. Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να προσαρμόσουμε τα επιτόκια που ισχύουν για το TLTRO III από τις 23 Νοεμβρίου 2022 και να προσφέρουμε στις τράπεζες πρόσθετες προαιρετικές ημερομηνίες πρόωρης αποπληρωμής».

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,75 περιορίζει τη ρευστότητα στις τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ