• Οικονομία

    Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ πρέπει να αποτρέψει την αύξηση του ήδη υψηλού πληθωρισμού

    • NewsRoom
    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ


    Οι μισθοί στην Ευρωζώνη αυξάνονται ταχύτερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αποτρέψει την αύξηση του ήδη υψηλού πληθωρισμού, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, όπως αναφέρει το Reuters.

    “Γνωρίζουμε ότι οι μισθοί αυξάνονται, πιθανώς με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο”, ανέφερε στην κροατική εφημερίδα Jutarnji list. “Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στις πληθωριστικές προσδοκίες να απαγκιστρωθούν ή στους μισθούς να έχουν πληθωριστικό αποτύπωμα”.

    Η Λαγκάρντ δεν έδωσε νέες υποδείξεις σχετικά με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ στη συνέντευξη, αλλά δήλωσε ότι η τράπεζα πρέπει να “λάβει τα απαραίτητα μέτρα” για να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2% από το σημερινό ποσοστό του κοντά στο 10%.

    “Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε οι εγχώριες αιτίες που βλέπουμε, οι οποίες σχετίζονται κυρίως με τα δημοσιονομικά μέτρα και τη δυναμική των μισθών, να μην οδηγήσουν στην παρατεταμένη παραμονή του πληθωρισμού”, δήλωσε η Λαγκάρντ.

    Η Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι η αναμενόμενη χειμερινή ύφεση του μπλοκ, που προκαλείται από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, είναι πιθανό να είναι σύντομη και επιφανειακή, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα σοκ.

    Η Κροατία θα ενταχθεί στην Ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου ως το 20ό μέλος της.

     Διαβάστε επίσης

    ΕΚΤ (Κριστίν Λαγκάρντ): Θα τα καταφέρουμε να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό 



    ΣΧΟΛΙΑ