ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πιερρακάκης: Στρατηγική νίκη για την Ελλάδα και θεσμική ωρίμανση για την Ευρώπη η ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής
Σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων η δημιουργία του ψηφιακού ευρώ. Πρόκειται για ένα ζήτημα στο οποίο έχει ποντάρει εδώ και χρόνια η Κομισιόν, με τις διαβουλεύσεις να φαίνεται πως έχουν μπει στην τελική φάση.
Στο θέμα αναφέρθηκε διεξοδικά στη συνεδρίαση του Ecofin που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, ζητώντας από τους ομολόγους του την ταχύτερη υλοποίησή του. «Πρέπει να μην χάσουμε χρόνο, διότι η ψηφιοποίηση στις πληρωμές και το νομισματικό σύστημα θα συμβεί και πρέπει να συμβεί αρκετά γρήγορα. Γι’ αυτόν τον λόγο, υποστηρίζουμε πλήρως τον καθορισμό συγκεκριμένου στόχου για επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους. Πιστεύουμε ότι οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο μπορούν να έχουν ολοκληρωθεί έως τότε», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τι είναι το ψηφιακό ευρώ
Το ψηφιακό ευρώ θα είναι ένα ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής, διαθέσιμο σε όλους χωρίς χρέωση. Όπως ακριβώς χρησιμοποιούνται τα μετρητά σήμερα, θα μπορεί να το χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε στη ζώνη του ευρώ, θα είναι ασφαλές και θα προστατεύει την ιδιωτική ζωή των πολιτών.
Ο σχεδιασμός της Ευρωπαϊκός Κεντρικής Τράπεζας αναφέρει πως το ψηφιακό ευρώ θα αποθηκεύεται σε ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι που θα μπορούν οι πολίτες να δημιουργήσουν σε μια τράπεζα ή σε δημόσιο φορέα διαμεσολάβησης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα μπορούν να πραγματοποιούνται όλες τις συνήθεις ηλεκτρονικές πληρωμές σας – στο κατάστημα της γειτονιάς, μέσω διαδικτύου, προς έναν φίλο – με το τηλέφωνο ή την κάρτα, διαδικτυακά (online) ή εκτός σύνδεσης (offline).
Με βάση το σχέδιο, θα είναι ακριβώς όπως ένας πολίτης επισκέπτεται ένα ΑΤΜ και κάνει ανάληψη πχ 100 ευρώ. Το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού θα μειώνεται κατά 100 ευρώ. Σήμερα τα 100 ευρώ τα λαμβάνουν από το ΑΤΜ σε μετρητά. Η ίδια ακριβώς διαδικασία θα γίνεται με το ψηφιακό ευρώ, μόνο που τα χρήματα της ανάληψης από τον τραπεζικό λογαριασμό δεν θα είναι σε μετρητά, αλλά σε ψηφιακό ευρώ.
Οι πέντε ευκαιρίες
Όπως τόνισε ο Έλληνας Υπουργός, υπάρχει πέντε μεγάλες ευκαιρίες που θα προσφέρει η δημιουργία του ψηφιακού ευρώ. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στο Ecofin:
- Περαιτέρω ψηφιοποίηση των πληρωμών. Συμφωνώ με πολλούς συναδέλφους που μίλησαν πριν ότι οι ψηφιακές πληρωμές πρέπει να συμπληρώνουν τα μετρητά, όχι να τα αντικαταστήσουν πλήρως. Παράλληλα, τα οφέλη της ψηφιοποίησης των πληρωμών είναι προφανή σε πολλές χώρες — και σίγουρα στη δική μου. Αν συγκρίνετε την κατάσταση φοροδιαφυγής στην Ελλάδα πριν από 10 χρόνια με σήμερα, οφείλεται στις ψηφιακές πληρωμές το ότι καταφέραμε να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 4,8% και να κατακτήσουμε τα δύο τρίτα του κενού στον ΦΠΑ. Πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω τις ψηφιακές πληρωμές.
- Ενίσχυση της νομισματικής μας κυριαρχίας. Σήμερα, χρησιμοποιούμε κυρίως μη ευρωπαϊκά συστήματα πληρωμών εντός της αγοράς μας. Πρέπει να δημιουργήσουμε τα δικά μας εθνικά συστήματα. Ορισμένες χώρες το έχουν ήδη κάνει — η Ελλάδα διαθέτει το σύστημα IRIS. Υπάρχει διαλειτουργικότητα μεταξύ μας, αλλά το ψηφιακό ευρώ έχει και νομισματική διάσταση, πέρα από το σκέλος των πληρωμών, που είναι πολύ κρίσιμη, και πρέπει να επενδύσουμε σε αυτήν.
- Χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση. Πρέπει να προσφέρουμε μια μηδενικού κόστους εναλλακτική επιλογή στα ξένα συστήματα πληρωμών — και το ψηφιακό ευρώ μπορεί να είναι αυτή η εναλλακτική λύση.
- Ιδιωτικότητα. Δεν είναι απειλή, αλλά ευκαιρία. Μπορούμε να διασφαλίσουμε καλύτερους όρους προστασίας της ιδιωτικότητας. Ίσως όχι πλήρη ανωνυμία όπως τα μετρητά, αλλά σίγουρα καλύτερους όρους από τα υφιστάμενα μη ευρωπαϊκά συστήματα.
- Κίνητρο για καινοτομία και αποδοτικότητα. Το ψηφιακό ευρώ θα λειτουργήσει ως σήμα υπέρ της καινοτομίας στις πληρωμές, συμβάλλοντας στον ευρύτερο ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό.
Διαβάστε επίσης
Σε εξέλιξη κρίσιμη τηλεδιάσκεψη για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Παλαιό Φάληρο: Συνελήφθησαν ανήλικοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος συνομηλίκων τους
- Υπουργείο Ναυτιλίας: Ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν
- Μακρόν: Η Ευρώπη δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την Ουκρανία
- Ευρωαγορές: Νέα άνοδος περιμένοντας εξελίξεις γύρω από τη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ
