Οικονομία

Κτηματολόγιο: Παρατείνεται εκ νέου η διαδικασία της προανάρτησης – Σε ποιες περιοχές αφορά

κτηματολογιο


Νέες προθεσμίες ανακοίνωσε το Ελληνικό Κτηματολόγιο, με τις διαδικασίες να παίρνουν για ακόμη μια φορά παράταση, στην προσπάθεια των αρμοδίων να ενθαρρύνουν τους πολίτες να συμμετέχουν πιο ενεργά, δηλώνοντάς τα ακίνητά τους.

Υπενθυμίζεται ότι το Κτηματολόγιο εισέρχεται σταδιακά στην τελική ευθεία, αφού σε πολλές περιοχές ολοκληρώνονται τα βήματα που προβλέπονται για να «κλείσουν» οι φάκελοι.

Ωστόσο, την ίδια ώρα που σε ορισμένες περιοχές, οι διαδικασίες ολοκληρώνονται οριστικά, η Αθήνα, μια περιοχή με πληθώρα ιδιόκτητων ακινήτων που έπρεπε να δηλωθούν, πήρε σιωπηρή παράταση, δίνοντας μια ακόμη ευκαιρία στους ιδιοκτήτες που δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες και υποχρεωτικές διαδικασίες. Λίγο αργότερα, το Ελληνικό Κτηματολόγιο ανακοίνωσε νέες προθεσμίες, για αρκετές περιοχές.

Οι περιφέρειες που πήραν παράταση στις προθεσμίες για τη διαδικασία της προανάρτησης είναι η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία της Ανάρτησης αφορά όσους θέλουν να κάνουν τελικές διορθώσεις και αποτελεί μια δεύτερη και τελευταία ευκαιρία για εκπρόθεσμη δήλωση στο Κτηματολόγιο.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το Ελληνικό Κτηματολόγιο, για την ΠΕ Κοζάνης, η προθεσμία υποβολής αιτήσεως διόρθωσης – ενστάσεων κατά των προσωρινών κτηματολογικών διαγραμμάτων και πινάκων της ανάρτησης παρατείνεται έως τη Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019, για τους κατοίκους εξωτερικού και το Ελληνικό Δημόσιο, στους παρακάτω ΟΤΑ:

Α) Στον Καλλικρατικό Δήμο ΒΟΪΟΥ
Β) Στον Καλλικρατικό Δήμο ΣΕΡΒΙΩΝ-ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ
Γ) Στους προκαποδιστριακούς O.T.A.: Αναρράχης, Ανατολικού, Αρδάσσης, Ασβεστόπετρας, Βλάστης, Γαλάτειας, Δροσερού, Εμπορίου, Ερμακιάς, Καρδιάς, Καρυοχωρίου, Κομάνου, Κομνηνών, Μαυροπηγής, Μεσοβούνου, Μηλοχωρίου, Πενταβρύσου, Πτελεώνος, Πύργων, Σπηλιάς και Φούφα του Καλλικρατικού Δήμου ΕΟΡΔΑΙΑΣ

Δ) Στους προκαποδιστριακούς O.T.A.:
Αγίας Παρασκευής, Αγίου Δημητρίου, Αιανής, Ακρινής, Αλωνακίων, Αμυγδαλέας, Ανθότοπου, Άνω Κώμης, Βατερού, Δρεπάνου, Εξοχής, Καισαρειάς, Καλαμιάς, Καπνοχωρίου, Κάτω Κώμης, Κερασέας, Κλείτου, Κοζάνης (τέως κοινότητα Αργίλου και Νέας Νικόπολης), Κοιλάδος, Κοντοβουνίου, Λευκοπηγής, Λιβερών, Λυγερής, Μαυροδενδρίου, Μεταμορφώσεως, Ξηρολίμνης, Οινόης, Πετρανών, Πολυμύλου, Ποντοκώμης, Πρωτοχωρίου, Πτελέας, Ροδιανής, Ρυακίου, Ρυμνίου, Σιδερά, Σκήτης, Σπάρτου, Φιλιππουπόλεως, Χαραυγής και Χρωμίου του Καλλικρατικού Δήμου ΚΟΖΑΝΗΣ

Στην ανακοίνωση που δημοσίευσε το Κτηματολόγιο, επισημαίνεται ότι, για την αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος, η προθεσμία υποβολής είναι μέχρι 10 Μαρτίου 2020. Μέχρι την ίδια ημερομηνία, ωστόσο, μπορούν να υποβάλλονται και εκπρόθεσμες δηλώσεις.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων, έχουν ήδη αποσταλεί ταχυδρομικώς αποσπάσματα από τους Κτηματολογικούς Πίνακες και τα Διαγράμματα, στη διεύθυνση επικοινωνίας που έχει δηλωθεί από κάθε πολίτη.

Μέσω της Ανάρτησης, οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν την καταγραφή των ιδιοκτησιών τους και να διορθώσουν τυχόν σφάλματα. Η διαδικασία αυτή διασφαλίζει ότι η κτηματογράφηση θα ολοκληρωθεί σωστά και δεν θα υπάρχουν προβλήματα στη μετέπειτα λειτουργία του Κτηματολογίου.

Το Κτηματολόγιο υπογραμμίζει ότι, στη φάση αυτή, η συμμετοχή των πολιτών είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

Όπως ορίζουν οι οδηγίες που έχουν εκδοθεί για την κτηματογράφηση, κατά τη διαδικασία της Ανάρτησης, κάθε δικαιούχος θα μπορεί να δει τα στοιχεία που τον αφορούν και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου www.ktimatologio.gr στο portal e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες.

Για να δει ο ενδιαφερόμενος δικαιούχος τα στοιχεία της Ανάρτησης, θα πρέπει να μπει στο σύστημα, είτε με τη χρήση των κωδικών ασφαλείας που χρησιμοποιεί στις εφαρμογές taxisnet, είτε αφού δημιουργήσει (αν δεν έχει ήδη) τον προσωπικό του κωδικό Κτηματολογίου και εισάγει επιπλέον τα «τρία κλειδιά» που βρίσκονται στο αποδεικτικό της δήλωσής του. Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσει τους κωδικούς taxisnet, θα δει όλα τα ακίνητα των περιοχών που βρίσκονται σε ανάρτηση και έχουν συνδεθεί με το ΑΦΜ του.

Ηλεκτρονικά, επίσης, υποστηρίζεται η υποβολή αίτησης διόρθωσης προσωπικών στοιχείων, μέσω της ειδικής εφαρμογής «Ανάρτηση», στην ενότητα «Κτηματογράφηση» των ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Απαραίτητα στοιχεία για την πρόσβαση στην υπηρεσία αυτή είναι τρία «κλειδιά»: Αριθμός Πρωτοκόλλου Δήλωσης, Κωδικός Προσώπου και Κωδικός Ιδιοκτησίας, τα οποία αναγράφονται πάνω στο Αποδεικτικό Υποβολής Δήλωσης.

Πληροφορίες:

Δευτέρα έως Παρασκευή από 8:30 έως 15:30
στο τηλέφωνο 210-6505600 και στον ιστότοπο www.ktimatologio.gr​


ΣΧΟΛΙΑ