ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το βασικό σενάριο είναι να ολοκληρώσει τη θητεία της ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά από δημοσίευμα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα που ανέφερε ότι ενδέχεται να αποχωρήσει πρόωρα.
«Όταν κοιτάζω πίσω σε όλα αυτά τα χρόνια, πιστεύω ότι έχουμε πετύχει πολλά, ότι έχω πετύχει πολλά», είπε σε συνέντευξή της στη Wall Street Journal.
«Πρέπει να εδραιώσουμε όσα έχουν γίνει και να διασφαλίσουμε ότι είναι πραγματικά σταθερά και αξιόπιστα. Επομένως, το βασικό σενάριο είναι ότι αυτό θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της θητείας μου».
Οι Financial Times ανέφεραν την Τετάρτη ότι η Λαγκάρντ θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πριν από τη λήξη της οκταετούς θητείας της, ώστε να επιτρέψει στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να διαδραματίσει ρόλο στην επιλογή του διαδόχου της πριν από τις γαλλικές εκλογές, οι οποίες ενδέχεται να φέρουν στην εξουσία την ακροδεξιά.
Ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επισήμανε ότι η Λαγκάρντ είναι «απολύτως προσηλωμένη στην αποστολή της» και ότι «δεν έχει λάβει καμία απόφαση σχετικά με το τέλος της θητείας της», υπονόησε ότι πράγματι εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρης αποχώρησης.
Η Λαγκάρντ δήλωσε στο WSJ ότι θεωρεί αποστολή της τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς και την «προστασία του ευρώ, διασφαλίζοντας ότι είναι σταθερό, ισχυρό και κατάλληλο για το μέλλον της Ευρώπης». Αρνήθηκε, ωστόσο, να σχολιάσει το άρθρο της FT.
Το όνομά της Λαγκάρντ έχει συνδεθεί και στο παρελθόν με ενδεχόμενη πρόωρη αποχώρηση από την ΕΚΤ, αλλά τον περασμένο Ιούνιο προσπάθησε να διαψεύσει τις φήμες ότι σχεδιάζει να αναλάβει την ηγεσία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Πιο πρόσφατα, δήλωσε στο Bloomberg Television ότι «δεν είναι άνθρωπος που τα παρατάει».
Ωστόσο, οι εικασίες εντάθηκαν ξανά μετά την ανακοίνωση ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, θα αποχωρήσει πρόωρα από τη θέση του, πριν από τις εκλογές στη χώρα του το επόμενο έτος.
Η Λαγκάρντ ανέφερε επίσης στη Wall Street Journal ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είναι «μία από τις πολλές επιλογές» που εξετάζει για όταν αποχωρήσει από την ΕΚΤ.
Το ενδεχόμενο νίκης του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν έχει οδηγήσει την Ευρώπη να βιαστεί να θωρακίσει τους πιο κρίσιμους θεσμούς της. Ωστόσο, οι κινήσεις για την αποφυγή των συνεπειών ενός εκλογικού αποτελέσματος έχουν προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την πολιτική ανεξαρτησία της ΕΚΤ.
Ερωτηθείσα σχετικά, η Λαγκάρντ δήλωσε στη Wall Street Journal: «Πιστεύω ότι η ΕΚΤ είναι ένας ιδιαίτερα σεβαστός και αξιόπιστος θεσμός, και ελπίζω ότι έχω συμβάλει σε αυτό».
Ερωτηθείσα σχετικά, η Λαγκάρντ δήλωσε στο WSJ: «Πιστεύω ότι η ΕΚΤ είναι ένας πολύ σεβαστός και αξιόπιστος θεσμός, και ελπίζω να έχω συμβάλει σε αυτό».
Διαβάστε επίσης:
Κριστίν Λαγκάρντ: Εγκαταλείπει τη θέση της προτού ολοκληρωθεί η θητεία της – Τι απαντά η ΕΚΤ
Ιράν κατά ΗΠΑ: Δεν επιδιώκουμε πόλεμο, αλλά σε περίπτωση επίθεσης θα απαντήσουμε αποφασιστικά
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.