• Οικονομία

    Κωστής Χατζηδάκης: Προς ολιγοήμερη παράταση της ψηφιακής απογραφής

    Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης


    Ολιγοήμερη παράταση στην ψηφιακή απογραφή των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα εξετάζει να δώσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης μετά από πληθώρα παρεμβάσεων λογιστών και επιχειρηματιών.

    Η προθεσμία για την υποβολή των απαιτούμενων στοιχείων σχετικά με τον χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ εκπνέει σήμερα 30 Νοεμβρίου.

    Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας , μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν απογραφεί 1.000.000 εργαζόμενοι, όταν την προηγούμενη Παρασκευή ήταν μόλις 500.000. Ο αρμόδιος υπουργός, παρά τις εισηγήσεις, εμφανίζεται αποφασισμένος να δώσει περιθώριο μόνο λίγων επιπλέον ημερών, παρόλο που οι εργοδοτικές οργανώσεις και οι οργανώσεις οικονομολόγων (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΟΟΕ, σύλλογος λογιστών) έχουν ζητήσει παράταση έως και τρεις μήνες, επιμένοντας ότι οι επιχειρήσεις και τα λογιστήρια δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα ασφυκτικά περιθώρια που έχουν τεθεί.

    Κατά την ψηφιακή απογραφή, ο εργοδότης δηλώνει για κάθε εργαζόμενο τα γενικά στοιχεία εργασιακής σχέσης που αφορούν το χρόνο εργασίας, καθώς και το ωράριο απασχόλησης σε ψηφιακή μορφή, είτε ως σταθερό εβδομαδιαίο, είτε ως μεταβαλλόμενο ανά ημέρα. Η απογραφή των εργαζόμενων μπορεί να γίνει σταδιακά (π.χ. για κάθε παράρτημα). Η μη σωστή εφαρμογή από πλευράς των επιχειρήσεων μπορεί να φέρει τεράστια οικονομικά πρόστιμα.

    Η ψηφιακή απογραφική διαδικασία του χρόνου εργασίας στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ΙΙ, δεν πρέπει να συγχέεται ή να ταυτίζεται με τον μηχανισμό της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

    Η εφαρμογή του μηχανισμού της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, θα είναι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας και θα εφαρμοστεί σταδιακά, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της ψηφιακής απογραφικής διαδικασίας του χρόνου εργασίας στο Εργάνη ΙΙ του συνόλου των εργαζομένων με σύμβαση μισθωτής εξαρτημένης εργασίας, εφόσον προηγηθεί διάλογος τόσο με την εργοδοσία όσο και με τους εργαζόμενους και θα προχωρήσει, με βάση όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί, βήμα προς βήμα.

    Ειδικότερα:

    H β΄ φάση εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας αφορά καταρχάς τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις εταιρείες security. Στη συνέχεια θα επεκταθεί στη βιομηχανία και τις ΔΕΚΟ.

    Περαιτέρω θα προστίθενται σταδιακά οι υπόλοιπες κατηγορίες επιχειρηματικής δραστηριότητας, για τις οποίες έχει ήδη μιλήσει η κυβέρνηση.

    Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει ήδη τονιστεί επανειλημμένα, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εφαρμόζεται, αφού ληφθούν υπόψη όλες οι ιδιαιτερότητες και οι ανάγκες λειτουργίας του κάθε κλάδου και υπάρξουν οι επιχειρησιακές εκείνες πρόνοιες που απαιτούνται κάθε φορά για την απρόσκοπτη λειτουργία της.

    Η Γενική Γραμματεία Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναλαμβάνει την πρωτοβουλία ενημέρωσης (με τη διοργάνωση ημερίδων ή/και σεμιναρίων), σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, επιμελητήρια και επαγγελματικούς φορείς της αγοράς εργασίας, για την καλύτερη και ευχερέστερη διαδικασία αποτύπωσης και απογραφής του ψηφιακού χρόνου εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα της χώρας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

    Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουλίου η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εφαρμόζεται σε όλες τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους.

    Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εξασφαλίζει σειρά πλεονεκτημάτων για τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις αλλά και το Δημόσιο καθώς με την εφαρμογή της:

    • Διασφαλίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων με την πλήρη καταγραφή των πραγματικών ωρών εργασίας και την εξασφάλιση σημαντικού αποδεικτικού στοιχείου για την διεκδίκηση οφειλομένων.
    • Προστατεύονται οι υγιείς επιχειρήσεις από τον αθέμιτο ανταγωνισμό της «μαύρης» και υποδηλωμένης εργασίας.
    • Διευκολύνεται ο έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας και διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες.
    • Προστατεύονται τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος από εισφορές.

    Διαβάστε επίσης

    Κωστής Χατζηδάκης: Eμείς μιλάμε με έργα για συνταξιούχους, άτομα με αναπηρία και κοινωνικά αδύναμους

     



    ΣΧΟΛΙΑ