• Οικονομία

    Κώστας Σκρέκας: Με ορίζοντα Μαρτίου οι νέες παρεμβάσεις για να πέσουν οι τιμές

    • Άννα Διανά
    Ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Κώστας Σκρέκας

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας


    Με τέσσερα νέα μέτρα επιχειρεί η κυβέρνηση να απαντήσει στο πρόβλημα της ακρίβειας που επιμένει παρά τα μέτρα που έχουν ηδη ληφθεί.

    «Το θέμα της ακρίβειας παραμένει ως πρόβλημα ισχυρό για την κυβέρνηση, έστω κι αν όπως είπε, σε μεγάλο βαθμό είναι εισαγόμενη» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας εξειδικεύοντας τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε το πρωί ο πρωθυπουργός.

    Όπως είπε ο υπουργός πρόκειται για μέτρα, απόλυτα δίκαια που βοηθούν τους καταναλωτές» τονίζοντας ότι «υπήρχε μια κατεστημένη πρακτική που φούσκωνε τις τιμές στα ράφια και στη συνέχεια έδινε τη δυνατότητα στις εταιρείες να προχωρούν σε εκπτώσεις».

    Ήδη τρέχουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας όπως η πρωτοβουλία για τη μείωση τιμής όπου 1300 προϊόντα από 100 προμηθευτές έχουν μειώσει τις τιμές για τουλάχιστον 5% για τους επομένους έξι μήνες. Παραμένει το καλάθι του νοικοκυριού ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ.

    Το 2023 έγιναν 25.267 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 1.865 πρόστιμα ύψους 13,416 εκατ. ευρώ. Όπως είπε ο κ, Σκρέκας «καταδικάζουμε αθέμιτες πρακτικές και για να τις αντιμετωπίσουμε προχωρούμε σε δέσμη 4 μέτρων” τόνισε και εξειδίκευσε:

    Τα μέτρα που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται, σταδιακά, από σήμερα και εκτιμάται ότι τα αποτελέσματά τους θα φανούν από το Μάρτιο είναι τα εξής:

    1. Μειώνονται οι παροχές προς τα σούπερ μάρκετ: Περιορίζονται οι συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών κατά 30% και με αντίστοιχη μείωση της τιμής στο ράφι. Αφορά τις κατηγορίες των απορρυπαντικών, τα καθαριστικά, τις οδοντόκρεμες, προϊόντα προσωπικής φροντίδας και τις βρεφικές πάνες. Όπως είπε ο υπουργός, η ΔΙΜΕΑ θα επιφορτιστεί με τον έλεγχο. Πρακτικά, θα υπολογίζονται τα στοιχεία με βάση την τελευταία κλεισμένη χρήση, θα υπολογίζονται οι συνολικές εκπτώσεις στα σούπερ μάρκετ και το ποσοστό αυτό θα μειώνεται κατά 30% που αυτό θα πρέπει να περάσει στις τιμές στα ράφια. Και πάνω σε αυτές τις καθαρές τιμές θα μειώνονται οι προωθητικές ενέργειες. Πρόκειται για μέτρο μόνιμου χαρακτήρα.

    2.Αποτροπή αδικαιολόγητων ανατιμήσεων: Δεν επιτρέπουμε στους προμηθευτές να υλοποιούν πρόσφορές για τρεις μήνες μετά την ανατίμηση. Ισχύει για όλα τα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ. Από σήμερα οποιαδήποτε ανατίμηση βγάζει εκτός από τα ράφια των σούπερ μάρκετ τις προσφορές για το επόμενο τρίμηνο.

    3.Καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι: Υποχρέωση στους προμηθευτές να πωλούνται προϊόντα στο λιανεμπόριο σε καθαρές τιμές. Επιτρέπεται πιστωτικό τιμολόγιο μόνο 3% ισχύει για οπωροκηπευτικά, κρέατα και μόνο για την ενδεχόμενη φύρα που έχουν. Οπως εξήγησε ο υπουργός δεν επιτρέπεται να δίνονται εκπτώσεις με πιστωτικά τιμολόγια σε όλο το λιανεμπόριο- σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, μανάβικα κ.α., ώστε να έχουμε μια καθαρή εικόνα για την τιμή από τον παραγωγό μέχρι το ράφι. Δεν είναι έκτακτο μέτρο είναι μόνιμο και απαιτεί νομοθετική ρύθμιση.

    4. Πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους στα βρεφικά γάλατα στις εταιρίες που τα εισάγουν ή τα παράγουν.

    Όπως ανέφερε το μέτρο με το “μπλοκ” στις προσφορές ¨”θα εφαρμοστεί από σήμερα. Οποιαδήποτε προϊόν ανατιμηθεί, από σήμερα δε θα μπορεί να ενταχθεί σε ενέργειες προώθησης. Αυτό είναι αποτρεπτικό για μια εταιρεία, μια και έτσι δεν μπορεί να προχωρήσει σε αδικαιολόγητη αύξηση των τιμών και έτσι θα χάσει και το πλεονέκτημα των προσφορών. Θα φέρει αποτέλεσμα και δε θα επιτρέψει αδικαιολόγητες ανατιμήσεις. Θα το ελέγχουμε με τη ΔΙΜΕΑ και ψηφιακά μέσα ή με έλεγχο από e shops” τόνισε.

    Διαβάστε επίσης

    Μητσοτάκης για την ακρίβεια: Οι πολυεθνικές να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία – Πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους στο βρεφικό γάλα

    Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα στηρίζει την επανεκκίνηση των συνομιλιών μεταξύ Γερεβάν και Μπακού



    ΣΧΟΛΙΑ