• Οικονομία

    Κομισιόν: Εγκρίνει 1€ δισ. για την ενίσχυση του αμυντικού τομέα της ΕΕ

    Η επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager

    Η επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager


    Χρηματοδότηση ύψους 924 εκατ. ευρώ για το 2022 με σκοπό την ανάπτυξη του αμυντικού τομέα της ΕΕ ανακοίνωσε η Κομισιόν, εγκρίνοντας το δεύτερο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (ΕΤΑ).

    Μία εβδομάδα μετά την κοινή ανακοίνωση για τα κενά στον τομέα της άμυνας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκλειδώνει νέα χρηματοδότηση για να επενδύσει σε καλύτερες και πιο καινοτόμες στρατηγικές. Επιπλέον, το πρόγραμμα εργασίας για το 2022 εισάγει μια σειρά νέων εργαλείων για την προώθηση της αμυντικής καινοτομίας, όλα στο πλαίσιο μιας νέας ομπρέλας που ονομάζεται πρόγραμμα αμυντικής καινοτομίας της ΕΕ (EUDIS). Έχοντας ήδη ανακοινωθεί στη δέσμη μέτρων της Επιτροπής για την άμυνα από τη 15η Φεβρουαρίου 2022, το EUDIS θα συνεργαστεί στενά με τον Κόμβο Καινοτομίας του ΕΟΑ.

    Η Μάργκαρετ Βεστάγκερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την ψηφιακή εποχή, δήλωσε: «Η καινοτομία βρίσκεται στο επίκεντρο της αντίδρασής μας στις τρέχουσες εξελισσόμενες απειλές. Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκλειδώνει νέα χρηματοδότηση και κάνει ένα σημαντικό βήμα με νέα ελκυστικά μέσα για την τόνωση της αμυντικής καινοτομίας. Με αυτόν τον τρόπο αξιοποιεί την εμπειρία που έχει αναπτύξει εδώ και δεκαετίες στην καινοτομία των πολιτών, προωθώντας τη συνεργασία όλων των μελών της ΕΕ».

    Ο κ. Thierry Breton, Επίτροπος εσωτερικής αγοράς, δήλωσε: «Σήμερα, αποφασίσαμε να κινητοποιήσουμε φέτος 1 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού της ΕΕ για την ανάπτυξη κοινών αμυντικών έργων, ιδίως στο διάστημα, στον κυβερνοχώρο και σε διάφορες δυνατότητες υψηλών προδιαγραφών. Στο νέο μας πλαίσιο ασφάλειας, αυτές οι επενδύσεις θα συμβάλουν στην κάλυψη του ευρωπαϊκού αμυντικού χάσματος. Εγκαινιάζουμε επίσης ένα πρόγραμμα αμυντικής καινοτομίας ύψους 2 δισ. ευρώ για να καταστήσουμε την Ευρώπη κόμβο αμυντικής καινοτομίας. Συμπληρώνοντας την επενδυτική προσπάθεια του ΕΤΑ για την ανάπτυξη ικανοτήτων, πρέπει τώρα να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση των κοινών αμυντικών προμηθειών, όπως μόλις προτείναμε.

    Διαβάστε επίσης:

    Τέλος… στο τέλος επιτηδεύματος προτείνει η Κομισιόν – Τα σχέδια του Υπουργείου Οικονομικών

    Σταϊκούρας για ΟΟΣΑ: Σημαντική ελάφρυνση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης των πολιτών

    Με συμπληρωματικό προϋπολογισμό €800 εκατ. τα νέα μέτρα για τα καύσιμα



    ΣΧΟΛΙΑ