• Οικονομία

    «Κλείδωσε» το επίδομα θέρμανσης: Πότε θα δοθεί – Ποιοι οι δικαιούχοι

    • NewsRoom
    petrelaio


    Την απόφαση για το επίδομα θέρμανσης για το 2018 εξέδωσαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για τους δικαιούχους της Α ζώνης. Σύμφωνα με την απόφαση το έξτρα επίδομα θέρμανσης χορηγείται λόγω της ανάγκης συγκεκριμένων κατηγοριών καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης εσωτερικής καύσης (Diesel).

    Η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ από την οποία προκύπτει ότι θα καταβληθούν επιπλέον 12 εκατομμύρια ευρώ στους περυσινούς δικαιούχους μέχρι και τις 28 Δεκεμβρίου (αν και πληροφορίες από την αρμόδια ΑΑΔΕ αναφέρουν ότι θα γίνουν προσπάθειες η πληρωμή να γίνει μέσα στην εβδομάδα).

    Δικαιούχοι είναι οι περυσινοί δικαιούχοι του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης οι οποίοι θα εισπράξουν επιπλέον 12,5 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου το οποίο επιδοτείται.

    Οι δικαιούχοι δεν θα χρειαστεί να κάνουν κάποια ενέργεια και το ποσό θα πιστωθεί αυτόματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Οι δικαιούχοι είναι μόνοι κάτοικοι των νομών:

    1. Γρεβενών

    2. Δράμας

    3. Έβρου

    4. Ευρυτανίας

    5. Ιωαννίνων

    6. Καστοριάς

    7. Κοζάνης

    8. Σερρών

    9. Φλώρινας

    Επίσης, το συμπληρωματικό ποσό θα εισπράξουν και οι κάτοικοι των ορεινών δήμων που ανήκουν στους ακόλουθους νομούς της λεγόμενης Β ζώνης: Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής.

    Οι δικαιούχοι θα εισπράξουν 3,125 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο κατοικίας. Υπάρχει ανώτατο πλαφόν 80 τετραγωνικών για τον εργένη και 100 τετραγωνικών για τον παντρεμένο. Άρα η συμπληρωματική οικονομική ενίσχυση θα κυμανθεί από τα 250 έως τα 312,5 ευρώ ενώ ο αριθμός των δικαιούχων αναμένεται να φτάσει στους 80-100.000

    Για το επίδομα θέρμανσης του 2019, ήδη εστάλη η σχετική υπουργική απόφαση στο ΓΛΚ προκειμένου να γίνει η κοστολόγηση. Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι ότι θα χρησιμοποιηθεί ο νόμος «Κλεισθένη» για τον χαρακτηριστικό των δήμων ως ορεινών (σ.σ προβλέπεται ότι αν το 50% των κοινοτήτων ενός δήμου χαρακτηρίζεται ως ορεινοί, τότε και ο δήμος χαρακτηρίζεται ως ορεινός). Αυτός ο ορισμός εκτοξεύει τον αριθμό των ορεινών νοικοκυριών. Για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης αυτό έχει νόημα καθώς ο «ορεινός» δήμος παίρνει το επίδομα πετρελαίου που δικαιούται η ανώτερη ζώνη. Στο υπουργείο Οικονομικών συζητούν και το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσό της επιδότησης ανά λίτρο από τα 0,125 ευρώ που ήταν πέρυσι ακόμη και στα 0,15 ευρώ φέτος. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού γίνουν οι υπολογισμοί του δημοσιονομικού κόστους.

    Ταυτόχρονη υλοποίηση των χαρακτηρισμών περισσότερων δήμων ως «ορεινών» αλλά και αύξηση του επιδόματος στα 15 λεπτά, θα σημαίνει τα εξής:

    1. Οι κάτοικοι δήμων της 4ης ζώνης που θα χαρακτηριστούν ως ορεινοί, θα δικαιούνται επίδομα από 96 έως 100 ευρώ και όχι από 50 έως 62,5 ευρώ που πήραν πέρυσι.

    2. Οι κάτοικοι δήμων της 3ης ζώνης που θα χαρακτηριστούν ως ορεινοί θα δικαιούνται επίδομα από 180 έως 225 ευρώ αντί για 80-100 ευρώ που πήραν πέρυσι,

    3. Οι κάτοικοι δήμων της 2ης ζώνης που θα χαρακτηριστούν ως ορεινοί, θα πάρουν επίδομα 300 έως 375 ευρώ αντί για 150 έως 187,5 ευρώ που πήραν πέρυσι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι θα λάβουν μεγαλύτερο ποσό- Τα κριτήρια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίδομα θέρμανσης: «Ξεκλειδώνει» την επόμενη εβδομάδα η χορήγηση – Πόσα χρήματα θα πάρουν οι δικαιούχοι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συντάξεις, επιδόματα, αναδρομικά, κοινωνικό μέρισμα: Οι ημερομηνίες πληρωμής μέχρι τέλος του χρόνου



    ΣΧΟΛΙΑ