• Οικονομία

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Πώς η πολυεπίπεδη πράσινη πολιτική του αλλάζει την αξία της χώρας


    Τα γρήγορα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, να υιοθετήσουν από την πρώτη μέρα το στόχο της απολιγνιτοποίησης, ήταν μόνο η πρώτη ένδειξη μιας πολυεπίπεδης πράσινης πολιτικής που υλοποιεί συστηματικά και με επιτυχία, βάζοντας τα θεμέλια για μια νέα εποχή στην οποία η Ελλάδα θέλει να πρωταγωνιστεί.

    Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να υιοθετήσει γρήγορα την ευρωπαϊκή  πολιτική  για την πράσινη μετάβαση, δημιουργεί ήδη ένα πλεονέκτημα στη χώρα.

    Όπως απέδειξε η μεγάλη επιτυχία στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ που ολοκληρώθηκε χθες, συγκεντρώνοντας πάνω από 4 δισ. προσφορές για να αντλήσει η εταιρεία τα 1,3 δισ., η πράσινη στροφή δημιουργεί μεγάλες υπεραξίες.

    Αντίστοιχες υπεραξίες θα δημιουργήσει η πράσινη μετάβαση για τη χώρα και την ελληνική οικονομία. Κι αυτό, γιατί η ευρωπαϊκή πολιτική και η οδηγία taxonomy, που θέσπισε η ΕΕ το 2020, υποχρεώνει επενδυτές και τράπεζες να επιλέγουν επιχειρήσεις και χώρες που υιοθετούν τις πράσινες δεσμεύσεις, δημιουργώντας ένα εντελώς νέο επενδυτικό περιβάλλον.

    Τα νέα αυτά δεδομένα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τα είδε από την πρώτη μέρα, από το 2019. Και το υπουργείο Ενέργειας αυτής της κυβέρνησης, είχε ως προτεραιότητα την πράσινη ατζέντα, με ξεκάθαρη στόχευση ενίσχυσης των ΑΠΕ, επίσπευσης της απολιγνιτοποίησης και στροφής στις πράσινες επενδύσεις.

    Το success story της ΔΕΗ, που βασίστηκε στον πράσινο μετασχηματισμό,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να το επαναλάβει αυτή τη φορά για όλη τη χώρα, και είναι μπροστά σε ένα μεγάλο πολυεπίπεδο στοίχημα:  Βάζοντάς τη χώρα στο κέντρο της ενεργειακής μετάβασης, να τραβήξει τα βλέμματα των διεθνών επενδυτών για τις πολιτικές της και έτσι να επωφεληθεί τα μέγιστα η Ελλάδα από τη μεγάλη παγκόσμια επανάσταση της βιωσιμότητας και της πράσινης μετάβασης.

    Είμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη παγκόσμια αναδιανομή πλούτου που έγινε ποτέ, με μεγάλες επενδύσεις που θα γίνουν στις χώρες και τις δραστηριότητες που επισπεύδουν τη μετάβαση.

    Η πολυεπίπεδη πράσινη πολιτική της κυβέρνησης, αποσκοπεί στο να αξιοποιήσει αυτή τη μοναδική και ιστορική ευκαιρία και αν τα καταφέρει θα αλλάξει την αξία της χώρας.

    Η απολιγνιτοποίηση και η στροφή της ΔΕΗ στην παραγωγή πράσινης ενέργειας, ήταν μόνο η αρχή. Ακολουθεί ο κλιματικός νόμος που δείχνει τον οδικό χάρτη που θα μας οδηγήσει στην ευρωπαϊκή δέσμευση των μηδενικών εκπομπών ως το 2050, η προώθηση των νέων θεσμικών πλαισίων για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ την αποθήκευση ενέργειας και τα πλωτά αιολικά και τα Greco islands όπως η Χάλκη μετά την Αστυπάλαια.

    Και βέβαια η ενεργειακή διπλωματία για την αξιοποίηση της ενεργειακής μετάβασης με στόχο την καθιέρωση της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο εισαγωγής πράσινης ενέργειας, φυσικού αερίου και υδρογόνου από τη Βόρειο Αφρική.

    Κλιματικός νόμος: Tομεακοί προϋπολογισμοί άνθρακα πενταετούς διάρκειας

    Ο κλιματικός νόμος που ανακοινώθηκε χθες δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υιοθετήσει τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050 και να αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες και θεσμικές αλλαγές  για να οδηγηθούμε εκεί.

    Το νέο νομοθετικό πλαίσιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εθνικούς ποσοτικούς στόχους και επιμερισμό τους στους 7 κυριότερους παραγωγικούς τομείς που έχουν το υψηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με γενικές κατευθύνσεις αλλά και συγκεκριμένα μέτρα για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της χώρας.

    Ορίζονται εθνικοί ποσοτικοί στόχοι για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% το 2030 σε σχέση με το 1990, κατά 80% στο 2040, με απώτερο στόχο την κλιματική ουδετερότητα το 2050.

    Η πορεία επίτευξης και ο επιμερισμός των βαρών στους επιμέρους τομείς γίνεται μέσω της κατάρτισης τομεακών προϋπολογισμών άνθρακα πενταετούς διάρκειας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, μεταφορές, βιομηχανία, κτίρια, γεωργία και κτηνοτροφία, απόβλητα, χρήσεις γης, αλλαγές χρήσεων γης και δασοπονία.

    Το σχέδιο νόμου προβλέπει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για κάθε έναν από τους παραπάνω τομείς, όπως επίσης και οικονομικά κίνητρα για επενδύσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες με συνεισφέρουν έμπρακτα στον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

    ΔΕΗ: Οι πράσινες επενδύσεις βάζουν σε νέο δρόμο την εταιρεία και τη χώρα

    Με τα νέα κεφάλαια που εξασφάλισε η ΔΕΗ από την αύξηση κεφαλαίου  μπορεί πια να υλοποιήσει τον μετασχηματισμό της από μια εταιρεία παραγωγής ενέργειας από θερμικές μονάδες σε πρωταγωνιστή της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και με επενδύσεις 9,3 δισ.  μέσα σε 5 χρόνια, για να μετασχηματιστεί σε έναν αποδοτικό ενεργειακό όμιλο, με δραστηριότητα από τις ΑΠΕ μέχρι τις οπτικές ίνες και τις τηλεπικοινωνίες.

    Το 2026 με βάση τις προβλέψεις της διοίκησης, η εταιρεία θα έχει 1,73 δισ. EBITDA από τα οποία το 39% θα είναι πράσινα, βάζοντας την εταιρεία στην πρώτη επενδυτική κατηγορία, δηλαδή στις εταιρείες για τις οποίες οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τα περισσότερα για να την έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους.

    Στη λίστα των νέων μετόχων της ΔΕΗ περιλαμβάνονται πλην του βασικού μετόχου, που είναι το Ελληνικό Δημόσιο μερικά από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds στον κόσμο. Το 87% των επενδυτών που συμμετείχαν στην ΑΜΚ προέρχονται από το εξωτερικό, το 90% των επενδυτών είναι long investors, και το 80% είναι νέοι επενδυτές.

    Το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους €9,3 δις. σε ΑΠΕ έως το 2026 θα μετατρέψει τη ΔΕΗ ηγέτιδα δύναμη όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Με τις επενδύσεις αυτές, η ΔΕΗ ισχυροποιεί τη θέση της ως σημαντική περιφερειακή ενεργειακή εταιρεία και ταυτόχρονα αναβαθμίζει και τη γεωπολιτική ισχύ της χώρας.

    Ενίσχυση των ΑΠΕ, αποθήκευση ενέργειας, πλωτά αιολικά

    Ήδη έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας όμως η κυβέρνηση προωθεί νέα θεσμικά πλαίσια για την αποθήκευση ενέργειας και τα πλωτά αιολικά πάρκα.  Πρόσφατα ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «ο νέος στόχος μας, κάτι που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον -και είμαι βέβαιος ότι θα έχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον και για επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή- είναι η υπεράκτια αιολική ενέργεια, για την οποία πολύ σύντομα θα παρουσιάσουμε ένα νομικό πλαίσιο ώστε να αξιοποιήσουμε το σημαντικό αιολικό δυναμικό που διαθέτουμε στην Ελλάδα».

    Το νομοσχέδιο για το δεύτερο κύμα επιτάχυνσης της αδειοδότησης των ΑΠΕ, πολύ σύντομα θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση,  και θα προβλέπει μεταξύ άλλων προθεσμίες, εντός των οποίων οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την εξέταση των φακέλων για την έκδοση Άδειας Εγκατάστασης, όπως επίσης και προθεσμίες για να ζητήσουν συμπληρωτικά στοιχεία ή διευκρινίσεις.

    Τα πράσινα νησιά και τα πρωτοποριακά προγράμματα που έχουν μπει σε εφαρμογή 

    Μετά την Αστυπάλαια, η Χάλκη στην οποία σήμερα Παρασκευή θα παραβρεθεί ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Ενέργειας είναι το δεύτερο πράσινο νησί.

    Το μικρό νησί της Χάλκης θα είναι το πρώτο της πρωτοβουλίας GR-eco Islands, που στοχεύει στη μετατροπή των μικρών μη διασυνδεδεμένων νησιών της χώρας σε πρότυπα πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας και ψηφιακών καινοτομιών.

    Έξι μήνες μετά την υπογραφή του μνημονίου από τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, την πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Χάλκης, τη ΔΕΗ, τον όμιλο Συγγελίδη/Citroën, την Akuo Energy Greece, την Omexom/Vinci Energies, τη Vodafone Ελλάδας και την ALD Automotive, για το πανέμορφο νησί της Δωδεκανήσου ξεκινάει μια νέα, πράσινη εποχή. Σήμερα Παρασκευή, σε ειδική εκδήλωση στη Χάλκη παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, της γ.γ. Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου, του πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα Πατρίκ Μεζονάβ, θα γίνει η παραλαβή των επιμέρους έργων και δράσεων που υλοποίησαν οι εταιρείες που συμμετείχαν στο μνημόνιο συνεργασίας.

    Η μετατροπή της Χάλκης σε πράσινο νησί θα εξοικονομήσει εκπομπές 1.800 τόνων CO2 στην ατμόσφαιρα. Η επιλογή της Χάλκης ως του πρώτου GR-eco island έχει έναν ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα, καθώς πρόκειται για ένα νησί στην άγονη γραμμή του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, μέρος της Δωδεκανήσου, που κατέχει σημαντικό γεωπολιτικό ενδιαφέρον στην ευρύτερη περιοχή.

     Ενεργειακή διπλωματία: Η Ελλάδα κόμβος μεταφοράς πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη

    Η ενεργειακή κρίση αποτελεί μια ευκαιρία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να προωθήσει το σχέδιο για τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη με βάση την πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο και τις συζητήσεις στη Σαουδική Αραβία.

    Το ρόλο της Ελλάδας ως πύλης εισόδου ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική προς την Ευρώπη περιέγραψε στο πρόσφατο ταξίδι του στο Ριάντ καθώς τόσο η ενεργειακή διπλωματία όσο και η πράσινη ενεργειακή ατζέντα είναι στις προτεραιότητές του. Στόχος να μπει η Σαουδική Αραβία ως ο επόμενος κρίκος της αλυσίδας  χωρών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Ισραήλ,  που ήδη ενώνονται από κοινά συμφέροντα και την προοπτική εξαγωγής φυσικού αερίου και πράσινης ενέργειας μέσω της Ελλάδας προς την Ευρώπη. Με το ταξίδι στο Ριάντ  ο Πρωθυπουργός έκανε ακόμη μια  κίνηση χτίζοντας τη στρατηγική ενεργειακών συμμαχιών, που συνδυάζουν την πολιτική αλλά και την επενδυτική προοπτική.

    Ταυτόχρονα, συστηματικά αναδεικνύει στην Ευρώπη το σημαντικό ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου για την ευρωπαϊκή ενεργειακή επάρκεια, αξιοποιώντας την ενεργειακή κρίση ως ευκαιρία νέων γεωπολιτικών ισορροπιών υπέρ της Ελλάδας.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ