• Οικονομία

    ΚΕΦίΜ: 64 κορυφαίοι οικονομολόγοι για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας

    • NewsRoom


    Το ΚΕΦίΜ εγκαινιάζει σήμερα το Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων, τη νέα του πρωτοβουλία που έχει ως στόχο την καταγραφή και ανάδειξη των απόψεων κορυφαίων Ελληνίδων και Ελλήνων οικονομολόγων επί κρίσιμων θεμάτων οικονομικής πολιτικής, με την πεποίθηση ότι το εγχείρημα αυτό θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του οικονομικού αναλφαβητισμού που πλήττει τον δημόσιο λόγο της χώρας μας με συχνά πολύ οδυνηρές συνέπειες.

    Στο Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων συμμετέχουν σήμερα 64 διακεκριμένοι οικονομολόγοι, προερχόμενοι από 52 κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικούς φορείς και τον τραπεζικό κλάδο, που εδράζουν σε 11 χώρες.

    Η ερώτηση του Απριλίου

    Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα μας λόγω της πανδημίας, κρίθηκε σκόπιμη η τοποθέτηση των ειδικών του Πάνελ στο εξής ζήτημα:

    «Οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας θα πρέπει να εστιάσουν περισσότερο στην πλευρά της προσφοράς απ’ ό,τι της ζήτησης».

    Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των απαντήσεων των 64 διακεκριμένων οικονομολόγων του Πάνελ, καταδεικνύουν μια ελαφρά προτίμηση υπέρ της έμφασης στην πλευρά της προσφοράς, και είναι τα ακόλουθα:

    Μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στο Πάνελ ονομαστικά, καθώς και τα πολύ ενδιαφέροντα επεξηγητικά τους σχόλια αναλυτικά στη ιστοσελίδα του ΚΕΦίΜ.

    Γενικές πληροφορίες για το Πάνελ

    Το Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων ακολουθεί το πρότυπο του IGM Economic Experts Panel του Πανεπιστημίου του Σικάγο. Κάθε μήνα, θα τίθενται στους συμμετέχοντες οικονομολόγους ερωτήματα οικονομικής πολιτικής, και θα ζητείται η απάντησή τους σε δύο κλίμακες:

    Συμφωνώ απολύτως / Διαφωνώ απολύτως

    και

    Είμαι απολύτως / Δεν είμαι καθόλου βέβαιος-βεβαία για την απάντησή μου.

    Παράλληλα, οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να καταγράψουν ένα σύντομο επεξηγηματικό σημείωμα για κάθε απάντηση.

    Στο τέλος κάθε μήνα, θα παρουσιάζονται οι απαντήσεις ατομικά και ομαδοποιημένες σε ποσοστά, καθώς και σταθμισμένες βάσει του βαθμού βεβαιότητας των συμμετεχόντων.

    Βρείτε τις βασικές πληροφορίες για το Πάνελ, εδώ.

    Δείτε τον κατάλογο των συμμετεχόντων για τον μήνα Απρίλιο.



    ΣΧΟΛΙΑ