• Οικονομία

    Καταργείται ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Αργυρώ Μαυρούλη
    Άννα Στρατινάκη, Γενική Γραμματέας Εργασίας

    Άννα Στρατινάκη, Γενική Γραμματέας Εργασίας


    Στην κατάργηση της θέσης του Ειδικού Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας προχώρησε η κυβέρνηση. Στο Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε για την κατάργηση και τη σύσταση Γενικών και Ειδικών Γραμματειών (ΠΔ 84/19,) στο άρθρο 7 που αφορά στο υπουργείο Εργασίας, ορίζεται ξεκάθαρα η συγκεκριμένη κατάργηση.

    Ειδικότερα, η νέα Γενική Γραμματέας Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, εκτός από τις αρμοδιότητες που ήδη έχει, αναλαμβάνει την ευθύνη για τη λειτουργία του ΣΕΠΕ, όπως επίσης και της Γενικής Διεύθυνσης Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, της Διεύθυνσης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων.

    Είναι προφανές ότι όλες αυτές οι ξεχωριστές αρμοδιότητες μεταφέρονται σε μία μόνο Γενική Γραμματεία. Πρόκειται για μια επιλογή, που παίρνει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και αλλάζει εντελώς το προφίλ του ΣΕΠΕ. Μένει να φανεί στην πράξη αν θα δικαιωθεί γι’ αυτή την πρωτοβουλία ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης, ή όχι.

    Ο Πάνος Κορφιάτης, απερχόμενος Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ, με ξεχωριστή ανάρτηση που πραγματοποίησε στα social media, έδωσε τη δική του διάσταση γι’ αυτή την κατάργηση: «Το ΣΕΠΕ υπάγεται πλέον στην Γενική Γραμματεία Εργασίας. Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά;

    1.​ Χάνει την οργανωτική και επιχειρησιακή του αυτονομία και πλέον αποτελεί ένα από τα αντικείμενα της Γενικής Γραμματείας.

    2.​Ένα ελεγκτικό σώμα εξισώνεται διοικητικά με γενικές διευθύνσεις, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μέλλον του Οργανισμού.

    3.​ Για όσους θυμούνται και λίγο το παρελθόν, η προσπάθεια υποβάθμισης του ΣΕΠΕ άρχιζε πάντα από την αποδιοργάνωση της κεντρικής δομής του.

    Γιατί ένας Οργανισμός που δεν έχει ισχυρή κεντρική κατεύθυνση και δομή δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός. Είναι, λοιπόν, η φυσική συνέχεια του Οργανογράμματος ΠΔ 113/14, που καταργούσε την Διεύθυνση Υποστήριξης. Η ιστορία του πώς έγινε εφικτό να στηθεί μια αποτελεσματική και αξιόπιστη Επιθεώρηση Εργασίας θα ήταν πολύ διαφορετική, αν δεν υπήρχε η δυνατότητα ο Οργανισμός αυτός να στέκεται στα πόδια του με αυτονομία. Φαίνεται ότι ο αντίπαλος ξέρει να βγάζει καλά συμπεράσματα, δυστυχώς για τους επιθεωρητές εργασίας και τους εργαζόμενους της χώρας».

    ΕΑΚ: Αυτή είναι η επιστροφή στην κανονικότητα!

    Παρέμβαση στο θέμα πραγματοποίησε νωρίτερα και η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (ΕΑΚ) της ΓΣΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι με την πρωτοβουλία της κατάργησης της Ειδικής Γραμματείας του ΣΕΠΕ, «η νέα Κυβέρνηση δείχνει ξεκάθαρα τις αντεργατικές της προθέσεις και τη συμμόρφωση της, με τις εντολές του ΣΕΒ και των εργοδοτών.

    Λειτουργώντας ως τροχονόμος της εργοδοσίας, υποβαθμίζει την αυτοτέλεια και την όποια ανεξαρτησία του ΣΕΠΕ (κάτι στο οποίο ακόμα και η Τρόικα είναι αντίθετη), προκειμένου στη συνέχεια να αφήσει ελεύθερους τους εργοδότες να παραβιάζουν κατά συρροή την εργασιακή νομοθεσία, χωρίς ελέγχους, χωρίς καμία εποπτεία στην αγορά εργασίας, χωρίς καμιά προστασία των εργαζομένων.

    Προφανώς για τον Υπουργό Εργασίας, όλα αυτά σημαίνουν επιστροφή στην κανονικότητα!»



    ΣΧΟΛΙΑ