• Οικονομία

    JPMorgan: Το ρωσικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 35% στο δεύτερο τρίμηνο – Πάνω από 80 δισ. δολάρια οι απώλειες των 20 πλουσιότερων Ρώσων

    • NewsRoom
    Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν

    Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν


    Η JPMorgan ανέφερε την Πέμπτη ότι αναμένει πως η οικονομία της Ρωσίας θα σταματήσει ουσιαστικά λόγω των διεθνών κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να εισβάλει μαζικά στην Ουκρανία.

    Οι αναλυτές της τράπεζας αναμένουν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ρωσίας θα συρρικνωθεί κατά 35% το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και κατά 7% στο σύνολο του έτους. Πρόκειται για μια δραματική επιβράδυνση, συγκρίσιμη με τις χρηματοοικονομικές κρίσεις του 1998 και του 2008.

    «Οι κυρώσεις και οι αποφάσεις ξένων επιχειρήσεων να σταματήσουν τις δραστηριότητες στη Ρωσία οδήγησαν σε παύση του διεθνούς εμπορίου, μειωμένη παραγωγή και διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας», έγραψε ο αναλυτής στρατηγικής της JPMorgan, Anatoliy Shal, σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες με τίτλο «Russia: A sudden stop».

    «Το σοκ συνεπάγεται χαμηλότερο δυναμικό παραγωγής, το οποίο θα συνοδεύεται από άνοδο των τιμών – Μια πιστωτική κρίση θα επιβαρύνει τον πόνο, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι η πορεία στις τράπεζες χαλαρώνει», πρόσθεσε ο Shal.

    Πάνω από 80 δισ. δολάρια έχασαν οι κορυφαίοι Ρώσοι ολιγάρχες 

    Την ίδια ώρα, οι μεγαλύτεροι δισεκατομμυριούχοι της Ρωσίας έχουν χάσει περισσότερα από 80 δισεκατομμύρια δολάρια σε πλούτο τις τελευταίες εβδομάδες, με το μέλλον να προμηνύεται ακόμα πιο βαρύ καθώς βρισκόμαστε μόλις στην αρχή των επιπτώσεων των κυρώσεων.

    Η οικονομική αναταραχή που προκαλείται γύρω από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει διαγράψει περίπου το ένα τρίτο του πλούτου των 20 πλουσιότερων δισεκατομμυριούχων της Ρωσίας τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

    Δύο megayachts έχουν ήδη κατασχεθεί – το 500 ποδιών «Dilbar» του Άλισερ Ουσμάνοβ και το 280 ποδιών «Amore Velo» του Ιγκόρ Σέτσιν. Οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου ζητούν την κατάσχεση ρωσικών περιουσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει δημιουργηθεί μια νέα παγκόσμια ομάδα εργασίας για να κυνηγήσει και να κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων υπό το βάρος των κυρώσεων.

    Την ίδια ώρα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε την Πέμπτη πως πιστεύει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ενισχύσουν τις κυρώσεις τους στη Ρωσία επιβάλλοντας μέγιστες κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της χώρας.

    Ο Mnuchin, ο οποίος μίλησε με το “Squawk Box”, είπε ότι οι τρέχουσες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου κατά της Μόσχας αφήνουν εκτός «επιδεικτικά» το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Ανάλογη θέση πήρε και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

    Διαβάστε επίσης

    ΗΠΑ-Βρετανία: Νέες κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες – Στο στόχαστρο ο Άλισερ Ουσμάνοφ της Έβερτον

    Πτώση για τις τιμές του πετρελαίου, μικρή άνοδος για τον χρυσό



    ΣΧΟΛΙΑ