• Οικονομία

    JP Morgan: Η συμφωνία για το χρέος της Ελλάδας είναι «δίκαια γενναιόδωρη»

    jpmorgan


    Στο «άνω εύρος» των προσδοκιών μας βρίσκεται η συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα δηλώνει η JP Morgan σε ανάλυσή της για το deal ενώ αναφέρει πως η χώρα δεν θα χρειαστεί προληπτική γραμμή και θα έχει «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα

    Τονίζει επίσης πως οι περισσότερες από τις επιμέρους αποφάσεις συμβάδιζαν με τις προσδοκίες του οίκου και πως η ελάφρυνση του χρέους που κέρδισε η Ελλάδα είναι «δίκαια γενναιόδωρη», λαμβάνοντας κανείς υπόψη την μακρόχρονη αντίσταση της Γερμανίας.

    Όπως εκτιμάει η JP Morgan η 10ετης επέκταση ωρίμανσης και περιόδου χάριτος στα δάνεια του ESFSF είναι ένα σημαντικό βήμα για να εξασφαλιστεί όχι μόνο μεσοπρόθεσμα (σ.σ. που ούτως ή άλλως είχε εξασφαλιστεί ως το 2023 με άλλα μέτρα) αλλά και μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητα χρέους.

    Με βάση τις εκτιμήσεις της JP Morgan ήταν το ελάχιστο μέγεθος που απαιτούνταν ώστε να γίνει εφικτό το χρέος να πέσει κάτω από το 100% του ΑΕΠ το 2060, αν και με βάση αισιόδοξες εκτιμήσεις των Ευρωπαίων για πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2% του ΑΕΠ για σειρά δεκαετιών.

    «Πιστεύουμε ότι δείχνει την προθυμία των Ευρωπαίων τόσο να δώσουν στην Ελλάδα μια καλή εκκίνηση για ισχυρότερη ανάκαμψη όσο και να επιτρέψουν στο ΔΝΤ να κάνει μια ευνοϊκή εκτίμηση, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να είναι ουσιαστικής σημασίας για να επηρεαστεί θετικά το επενδυτικό αίσθημα».

    Ο οίκος είχε σύσταση «overweight» στα ελληνικά πενταετή ομόλογα πριν τη συνεδρίαση και όπως τονίζει εξακολουθεί να βλέπει αξία στο να παραμείνει με αυτή τη σύσταση παρά την μείωση των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων κατά 30-40 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα.

    Σημειώνει ότι το μαξιλάρι ρευστότητας καλύπτει τις ανάγκες για σχεδόν δυο χρόνια και δεν υπάρχει έτσι πίεση εξόδου στην αγορά με μια έκδοση που θα λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς «benchmark». Εκτιμά ότι η χώρα θα περιμένει να μειωθούν οι έντονες διακυμάνσεις στην αγορά και θα προχωρήσει στη συνέχεια, πιθανά το τρίτο ή το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

    Κατά την JP Morgan η συμμόρφωση με τη μεταρρυθμιστική ατζέντα και τους δημοσιονομικούς στόχους θα είναι πιθανότατα η βασική παράμετρος για την απόδοση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές. Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα δεν βλέπει περιθώρια διαφορετικής κίνησης καθώς εκκρεμούν ακόμα αποφάσεις του ESM και εθνικών κοινοβουλίων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Capital Economics: Το χρέος απλά μετατέθηκε για το μέλλον

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κύκλοι Στουρνάρα προς κυβέρνηση για το Eurogroup: Θα απαντήσω θεσμικά στις 2 Ιουλίου, όχι με διαρροές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παύλος Χριστίδης: Κατώτερη των προσδοκιών η συμφωνία του Eurogroup



    ΣΧΟΛΙΑ