• Οικονομία

    Ισραήλ: Ο υπ. Οικονομικών δεν ανησυχεί για την υποβάθμιση του outlook της πιστοληπτικής αξιολόγησης από τη Moody’s

    • NewsRoom
    Μπεζαλέλ Σμότριτς

    Μπεζαλέλ Σμότριτς, ΥΠΟΙΚ Ισραήλ


    Τις προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας του Ισραήλ μείωσε η Moody’s σε σταθερές από θετικές, επιβεβαιώνοντας το Α1, υποστηρίζοντας πως οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης συνεργασίας κινδυνεύουν να αποδυναμώσουν τους θεσμούς του κράτους.

    Ωστόσο, ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, έσπευσε να υποβαθμίσει την έκθεση της Moody’s, υποστηρίζοντας πως «δεν είναι μεγάλο δράμα», αναφέροντας πως το σχέδιο της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος θα βοηθήσει την οικονομία,

    Το Ισραήλ επιχειρεί να δώσει στους πολιτικούς μεγαλύτερη επιρροή στην επιλογή των δικαστών και να περιορίσει την εξουσία του Ανώτατου Δικαστηρίου να ακυρώνει μεταρρυθμίσεις. Ένα σχέδιο που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να αναγκάζεται να καθυστερήσει την αναμόρφωση για να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί μια μέση λύση.

    Ο Σμότριτς δήλωσε σε συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών του κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023-24 ότι οι προοπτικές πιστοληπτικής ικανότητας του Ισραήλ μειώθηκαν το 2020, αλλά αυξήθηκαν το 2022.

     «Παίρνω σοβαρά υπόψη μου τη γνωμοδότηση, αλλά δεν είναι μεγάλο δράμα», τόνισε, σημειώνοντας ότι η Moody’s είχε επίσης επισημάνει την ισχυρή οικονομία.

    Ο Σμότριτς δήλωσε ότι  «δεν πιστεύει ότι οι οικονομολόγοι είναι μεγάλοι ειδικοί στο δικαστικό ζήτημα» και ότι οποιαδήποτε ζημία στην οικονομία θα προέλθει από τις εκστρατείες κατά των μεταρρυθμίσεων.

    Είπε ότι το σχέδιο μεταρρυθμίσεων θα ενισχύσει την οικονομία του Ισραήλ.

    Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή έδειξαν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε σε ετήσια βάση κατά 5,3% το τέταρτο τρίμηνο από τους τρεις προηγούμενους μήνες, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 5,6%. Η οικονομία του Ισραήλ αναπτύχθηκε κατά 6,5% το 2022, αλλά η Τράπεζα του Ισραήλ προβλέπει ανάπτυξη 2,5% φέτος.

    Μετά την ενέργεια της Moody’s, οι τιμές των ισραηλινών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν έως και 0,9%, ενώ οι δείκτες μετοχών του Τελ Αβίβ υποχώρησαν 0,2%. Το σέκελ ILS δεν διαπραγματεύεται τις Κυριακές, αλλά εξασθένησε 0,7% έναντι του δολαρίου στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή.

    Διαβάστε επίσης

    Λουίς Ινάσιου Λούλα: Κίνα και ΗΑΕ να διαμεσολαβήσουν από κοινού για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία



    ΣΧΟΛΙΑ