• Οικονομία

    Υπουργείο Ανάπτυξης: Τα όπλα στη φαρέτρα για την ακρίβεια στα τρόφιμα

    • Άννα Διανά
    Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Ανάπτυξης

    Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Ανάπτυξης


    Με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να αντιστέκεται σθεναρά παρά την υποχώρηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει πέσει στη «μάχη» για τον περιορισμό του φαινομένου.

    Στις επόμενες ημέρες ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή την τροπολογία για την παράταση στο πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και στο καλάθι του νοικοκυριού. Δύο μέτρα, που τρέχουν ήδη για μεγάλο διάστημα με στόχο τη συγκράτηση των αυξήσεων.

    Ωστόσο, οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα φαίνεται πώς δεν έχουν τέλος, όπως αποτυπώνεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο του 2023 καταγράφηκαν αυξήσεις της τάξης του 2,1% ενώ σε ετήσια βάση η αύξηση του πληθωρισμού στην κατηγορία Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά ανέρχεται σε 12,2%.

    Η ίδια εικόνα καταγράφεται και στην πρόσφατη έρευνα της Circana σύμφωνα με την οποία στο πρώτο πεντάμηνο  φέτος η πληθωριστική αύξηση της αξίας πωλήσεων στην αγορά FMCG (ταχέως κινούμενα καταναλωτικά προϊόντα) ανήλθε σε 9,9%), την ώρα που ο όγκος των πωλήσεων ήταν οριακά ανοδικός, μόλις 0,4%.

    «Πρωταθλητές» της ακρίβειας τα γαλακτοκομικά

    Πρωταθλητές της ακρίβειας τον Μάιο αναδεικνύονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα με +14,5%, με τα απορρυπαντικά και τα είδη καθαρισμού να ακολουθούν  με +13,7% . Διψήφια ποσοστά αυξήσεων καταγράφηκαν και στα είδη οικιακής χρήσης με +11,9%, καθώς και τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής με +10,7%.

    Στα υλικά μαγειρικής (cooking aids & condiments) η άνοδος των τιμών έφθασε στο 10,6% ενώ τα κατεψυγμένα προϊόντα ανατιμήθηκαν σε ποσοστό 9,7% και τα είδη προσωπικής φροντίδας και ομορφιάς κατά 8,7%.

    Σε αυτό το περιβάλλον με τα εισοδήματα των πιο ευάλωτων καταναλωτών να πιέζονται ασφυκτικά,  με  μέτρα όπως το καλάθι του νοικοκυριού αλλά και το market pass, το οποίο έχει παραταθεί για ένα τρίμηνο, επιδιώκεται η στήριξη των νοικοκυριών αυτών, χωρίς ωστόσο επί της ουσίας να αντιμετωπίζονται η ακρίβεια στα τρόφιμα, η αποκλιμάκωση της οποίας θα πάρει χρόνο.

    Στη φαρέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων έχουν μπει πλέον δυναμικά οι έλεγχοι σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Το προηγούμενο διάστημα, οι έλεγχοι είχαν επικεντρωθεί στα ράφια των σούπερ μάρκετ, τελικό σημείο για τον καταναλωτή με τις καμπάνες να πέφτουν βαριές για τέσσερις αλυσίδες σούπερ μάρκετ για παραβίαση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους.

    Βιομηχανία και προμηθευτές στο στόχαστρο της ΔΙΜΕΑ

    Τώρα στο στόχαστρο της ΔΙΜΕΑ, της αρμόδιας αρχής για τους ελέγχους στην αγορά έχει μπει και η βιομηχανία, αλλά και πολυεθνικές που εισάγουν προϊόντα στην εγχώρια αγορά. Οι έλεγχοι εστιάζονται και στα ΠΟΠ προϊόντα με έμφαση στο ελαιόλαδο, το μέλι και τη φέτα.

    «Η διαφορά της τιμής από το χωράφι στο ράφι, είναι μία κουβέντα η οποία τα τελευταία 25 χρόνια ενεργείται στη χώρα μας» σύμφωνα με τα όσα είπε πρόσφατα ο κ. Σκρέκας αναφερόμενος στις μεγάλες ανατιμήσεις στα νωπά προϊόντα.

    Όπως είπε «το πρώτο το οποίο κάναμε είναι ότι κλειδώσαμε, βάλαμε πλαφόν, στο περιθώριο κέρδους. Τώρα, που έχουν υπάρξει ανατιμήσεις τους προηγούμενους μήνες και αρχίζουν να αποκλιμακώνονται οι παράγοντες κόστους, όπως είναι η ενέργεια και οι πρώτες ύλες, τώρα υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθούν περισσότερα κέρδη είτε στους μεταποιητές, είτε στους εμπόρους» προαναγγέλλοντας ελέγχους.

    Έρχονται νέα πρόστιμα

    «Γι’ αυτό τώρα εμείς θα αυξήσουμε πολύ τους ελέγχους. Καμία ανοχή στον πληθωρισμό της απληστίας, καμία ανοχή στην αισχροκέρδεια και καμία ανοχή στην αναίτια αύξηση», πρόσθεσε, προειδοποιώντας για βαριά πρόστιμα στους παραβάτες.

    Το πρώτο πρόστιμο σε βιομηχανία, δηλαδή στον πρώτο κρίκο της εφοδιαστικής αλυσίδας, ήρθε την περασμένη όταν το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε διοικητικό πρόστιμο ύψους 24.265 ευρώ σε αλευροβιομηχανία, καθώς διαπιστώθηκε ότι διέθετε συγκεκριμένους τύπους αλεύρων, απαραίτητων για τον καταναλωτή, με μεγαλύτερο περιθώριο μικτού κέρδους από το επιτρεπόμενο με βάση το άρθρο 58 του Ν. 4818/2021.

    Γνώστες του θέματος σημειώνουν ότι θα ακολουθήσουν και άλλα πρόστιμα σε προμηθευτικές εταιρείες. Μάλιστα, ο κ. Σκρέκας έχει στείλει το μήνυμα, δηλώνοντας σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι τα πρόστιμα θα είναι τέτοια, τα οποία θα αποτρέψουν την επαναλαμβανόμενη παραβατική συμπεριφορά των εμπλεκόμενων με την εφοδιαστική αλυσίδα», ανέφερε.

    Διαβάστε επίσης

    Άκης Σκέρτσος: Κυρώσεις σε όσους κερδοσκοπούν

    Σκρέκας: Δεν θα επιτρέψουμε αναίτιες ανατιμήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ