• Οικονομία

    Ήπια πτώση του χρυσού εν αναμονή των πρακτικών της Fed

    • NewsRoom
    Χρυσός σε ράβδους


    Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, ο χρυσός σημείωσε πτώση, καθώς το σταθερότερο δολάριο έκανε το μέταλλο σε δολάρια πιο ακριβό, ενώ οι επενδυτές περίμεναν ενδείξεις πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

    Ο χρυσός σποτ υποχώρησε 0,2% στα 1.774,81 δολάρια ανά ουγγιά, μετά από πτώση άνω του 1% τη Δευτέρα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ, παράδοσης Δεκεμβρίου, υποχώρησαν 0,5% στα 1,789,70 δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δολάριο έφτασε σε υψηλό τριών εβδομάδων.

    Οι τιμές

    • Το ασήμι Σεπτεμβρίου υποχώρησε κατά 19 σεντς, ή 0,9%, στα 20,085 δολάρια ανά ουγγιά.
    • Οι τιμές του παλλαδίου για την παράδοση Σεπτεμβρίου υποχώρησαν 9,30 $ ή 0,4%, στα 2.149 $ ανά ουγγιά, ενώ οι τιμές της πλατίνας Οκτωβρίου υποχώρησαν 2,30 $ ή σχεδόν 0,3% στα 931,30 $ ανά ουγγιά.
    • Ο χαλκός του Σεπτεμβρίου ανέβηκε κατά 0,2%, στα 3,6245 $ ανά λίβρα. Οι τιμές υποχώρησαν τη Δευτέρα εν μέσω εκπτώσεων ευρείας βάσης σε βιομηχανικά μέταλλα και πετρέλαιο

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    “Ο χρυσός αντιμετωπίζει κάποια εξάντληση καθώς το δολάριο συνεχίζει να ανατιμάται πριν από την ανακοίνωση των πρακτικών της Fed… Η αγορά χρυσού θα είναι πολύ ασταθής μέχρι να φτάσουμε στη συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο”, δήλωσε ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής στον OANDA. Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Fed του περασμένου μήνα θα δημοσιευτούν στις 14:00 ET την Τετάρτη.

    «Τα πρακτικά πιθανότατα θα επιβεβαιώσουν την πεποίθηση ότι οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων παραμένουν στο τραπέζι, οι οποίες θα μπορούσαν να στηρίξουν το δολάριο και ενδεχομένως να ασκήσουν πτωτική πίεση στον χρυσό», πρόσθεσε ο Μόγια. Πρόσφατα, αρκετοί αξιωματούχοι της Fed τόνισαν την ανάγκη να συνεχιστεί η αύξηση των επιτοκίων για την καταπολέμηση του επίμονου πληθωρισμού.

    Ο χρυσός θεωρείται αντιστάθμιση πληθωρισμού, αλλά τα υψηλότερα επιτόκια καθιστούν το περιουσιακό στοιχείο που δεν αποδίδει λιγότερο ελκυστικό. Οι επενδυτές έχουν αποσυρθεί από τα αμοιβαία κεφάλαια που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο χρυσού και αυτό θα μπορούσε να επιβαρύνει επίσης τον χρυσό, δήλωσε ο αναλυτής της Bank of China International, Xiao Fu.

    Ωστόσο, περιορίζοντας τις απώλειες του χρυσού σε κάποιο βαθμό, οι αποδόσεις του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ διολίσθησαν. «Εν μέσω έλλειψης σημαντικών, φρέσκων θεμελιωδών ειδήσεων στην αγορά σήμερα, οι έμποροι επικεντρώνονται στις βασικές εξωτερικές αγορές που βρίσκονται σε γενική πτωτική στάση για τα μέταλλα», δήλωσε σε σημείωμα ο Jim Wyckoff, ανώτερος αναλυτής της Kitco Metals.

    Διαβάστε επίσης

    ΕΕ: «Όχι» στο αίτημα του Βερολίνου για απαλλαγή της εισφοράς φυσικού αερίου από ΦΠΑ

    North Evia-Samos Pass: Πάνω από 13.800 κάρτες διαθέσιμες για τον Σεπτέμβριο – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

    Γεμίζει το «καλάθι» των παροχών με την εκτίναξη των φορολογικών εσόδων έως και τον Ιούλιο – Πάνω από 5 δισ. η υπέρβαση



    ΣΧΟΛΙΑ