• Οικονομία

    ΗΠΑ: Στο 3,7% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

    • NewsRoom


    Οι τιμές της ενέργειας οδήγησαν τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να κινηθεί υψηλότερα τον Αύγουστο, καταγράφοντας οριακά μεγαλύτερη άνοδο από αυτήν που περίμεναν οι αναλυτές.

    Ο δομικός δείκτης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, σημείωσε άνοδο 4,3% σε ετήσια βάση και 0,3% σε μηνιαία.

    Το ενδιαφέρον των αναλυτών εστιάζει στον δομικό πληθωρισμό, καθώς αυτός απασχολεί και τη Fed.

    Στις αγορές επικρατεί αισιοδοξία τις τελευταίες εβδομάδες με τα στοιχήματα για μία παύση στην αύξηση των επιτοκίων από τους Αμερικανούς τραπεζίτες την επόμενη εβδομάδα να αυξάνονται.

    Ο δομικός πληθωρισμός έχει δείξει τους τελευταίους μήνες σημάδια υποχώρησης με τους επενδυτές να έχουν ήδη κηρύξει τη νίκη ενάντια στον πληθωρισμό, παρά την επιθετική ρητορική της Fed, η οποία έχει εκτοξεύσει τα επιτόκια στο εύρος 5,25% με 5,5% στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών.

    H αντίδραση των αγορών

    Τα futures κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος μετά τις ανακοινώσεις, με ήπιες πιέσεις στις μετοχές με τις αποδόσεις των ομολόγων να ανεβαίνουν.

    Οι traders ανησυχούν ότι ο επίμονος πληθωρισμός ίσως διατηρήσει για μεγαλύτερο διάστημα ανεβασμένα τα επιτόκια της Fed, ενώ ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν θα προχωρήσει σε μία νέα αύξηση την ερχόμενη εβδομάδα.



    ΣΧΟΛΙΑ