• Οικονομία

    ΗΠΑ: Σημαντική αύξηση του κόστους εργασίας το α’ τρίμηνο

    • NewsRoom
    Julie Su, υπουργός Εργασίας των ΗΠΑ

    Julie Su, υπουργός Εργασίας των ΗΠΑ (Πηγή: dol.gov)


    Αυξήθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό εδώ και περίπου ένα χρόνο, το κόστος εργασίας στις ΗΠΑ κατά το α’ τρίμηνο, ενισχύοντας τις ανησυχίες για την επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία της χώρας.

    Συγκεκριμένα, το κόστος εργασίας ανά μονάδα, ήτοι η αμοιβή που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις για την παραγωγή μίας μονάδας προϊόντος λαμβάνοντας υπόψη τις μεταβολές στην παραγωγικότητα, αυξήθηκε με ρυθμό 4,7% το α’ τρίμηνο, αφού παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο το β’  εξάμηνο του 2023.

    Παράλληλα, η παραγωγικότητα ακολούθησε εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία, εμφανίζοντας οριακή αύξηση με ετήσιο ρυθμό 0,3% στις αρχές του 2024 μετά την ανοδικά αναθεωρημένη αύξηση κατά 3,5% στο περασμένο τρίμηνο.

    Συνολικά στο έτος, το κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 1,8% από πέρυσι και η παραγωγικότητα κατά 2,9%.

    Σε σχέση με την παραγωγικότητα, τα στοιχεία δεν ακολουθούν κάποια συγκεκριμένη καμπύλη, ωστόσο, η σημαντική επιβράδυνση που καταγράφηκε, εντείνει τις ανησυχίες της Fed, όσον αφορά την προσπάθειά της να ελέγξει τον πληθωρισμό.

    Καθώς τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για περισσότερο διάστημα από το προβλεπόμενο, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην γενικότερη οικονομική ανάπτυξη.

    Διαβάστε επίσης: 

    ΗΠΑ: Ξεκίνησε η επέμβαση της αστυνομίας στο UCLA (βίντεο)

    Αλέξης Πατέλης στο TikTok: Τι συμβαίνει με την αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα 

    Σκρέκας: Μάρτιο και Απρίλιο είχαμε μηδενικές ανατιμήσεις στα προϊόντα



    ΣΧΟΛΙΑ