• Οικονομία

    ΗΠΑ: Νέο ρεκόρ στο καταναλωτικό χρέος – «Χτύπησε» πάνω από 17 τρισ. δολάρια

    • NewsRoom
    O αντιπρόεδρος της Fed, αρμόδιος για την εποπτεία των τραπεζών, Μάικλ Μπαρ

    O αντιπρόεδρος της Fed, αρμόδιος για την εποπτεία των τραπεζών, Μάικλ Μπαρ


    Νέο ρεκόρ χτύπησε το χρέος των καταναλωτών στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας τα 17 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά, με τους Αμερικανούς να αθετούν τα δάνεια πιστωτικών καρτών και αυτοκινήτων όσο και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού ή και περισσότερο, όπως ανακοίνωσε η Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης.

    Στην τριμηνιαία έκθεσή της για το χρέος και τις πιστώσεις των νοικοκυριών, η fed σημειώνει ότι ο συνολικός δανεισμός σε όλες τις κατηγορίες έφτασε τα 17,05 τρισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ή 0,9% κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, αυξάνοντας το συνολικό χρέος περίπου κατά 2,9 τρισεκατομμύρια δολάρια.

    Αυτή η αύξηση προήλθε παρόλο που τα νέα στεγαστικά δάνεια, συμπεριλαμβανομένων των αναχρηματοδοτήσεων, ανήλθαν συνολικά σε μόλις 323,5 δισεκατομμύρια δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Το σύνολο ήταν 35% χαμηλότερο από το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και 62% χαμηλότερο από την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

    Μια σειρά μειώσεων επιτοκίων της Fed, έφτασε τα στεγαστικά δανείων 30αετίας σε χαμηλό περίπου 2,65% τον Ιανουάριο του 2021, με τα νέα στεγαστικά δάνεια να εκτοξεύονται στα 1,22 τρισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2021, ενώ έκτοτε μειώνονται καθώς τα επιτόκια αυξάνονται.

    Τέλος τα χαμηλά επιτόκια

    Ωστόσο, τα επιτόκια είναι τώρα γύρω στο 6,4%, καθώς η κεντρική τράπεζα έχει θεσπίσει 10 αυξήσεις επιτοκίων συνολικού ύψους 5 ποσοστιαίων μονάδων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

    Τα υψηλότερα επιτόκια συνέβαλαν στην ώθηση του συνολικού χρέους των στεγαστικών δανείων στα 12,04 τρισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 0,1 ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με το δ’ τρίμηνο, καθώς οι δανειολήπτες είχαν χρησιμοποιήσει τα προηγουμένως χαμηλότερα επιτόκια τόσο για την αγορά νέων κατοικιών όσο και για την αναχρηματοδότηση.

    «Η έκρηξη της αναχρηματοδότησης των στεγαστικών δανείων έχει τελειώσει, αλλά ο αντίκτυπός της θα ακολουθεί για τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε ο Andrew Haughwout, διευθυντής έρευνας για τα νοικοκυριά και τη δημόσια πολιτική στη Fed της Νέας Υόρκης, σε δήλωση που συνόδευε την έκθεση.

    Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία της Fed δείχνουν ότι περίπου 14 εκατομμύρια στεγαστικά δάνεια αναχρηματοδοτήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020.

    «Ως αποτέλεσμα σημαντικών αναλήψεων κεφαλαίων, οι δανειολήπτες ενυπόθηκων δανείων μείωσαν τις ετήσιες πληρωμές τους κατά δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, παρέχοντας πρόσθετη χρηματοδότηση για δαπάνες ή αποπληρωμές σε άλλες κατηγορίες χρεών», ανέφερε ο Haughwout.

    Τα ποσοστά καθυστερήσεων για όλα τα χρέη αυξήθηκαν κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες για τις πιστωτικές κάρτες στο 6,5% και 0,2 ποσοστιαία μονάδες για τα δάνεια αυτοκινήτων, ήτοι στο 6,9%. Ταυτόχρονα, τα συνολικά ποσοστά αθέτησης, αυξήθηκαν  κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 3%, το υψηλότερο από το τρίτο τρίμηνο του 2020.

    Επίσης,  το χρέος από φοιτητικά δάνεια αυξήθηκε στα 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα δάνεια για αγορές αυτοκινήτων αυξήθηκαν στα 1,56 τρισεκατομμύρια δολάρια.

    Δείτε επίσης: 

    Σπίτι μου: Εγκρίθηκαν μέχρι στιγμής 1.500 αιτήσεις για χαμηλότοκα δάνεια

    Rolex: Υποχωρεί η ζήτηση για τα πολυτελή ρολόγια;



    ΣΧΟΛΙΑ