• Οικονομία

    ΗΠΑ: Άλμα 10,8% στις τιμές παραγωγού


    Αύξηση 10,8% παρατηρήθηκε στο δείκτη τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ μετά τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, χτυπώντας ρεκόρ 40 ετών.

    Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσαν οι στατιστικές αρχές των ΗΠΑ, οι τιμές παραγωγού παρουσίασαν μηνιαία αύξηση κατά 0,8% τον Μάιο και κατά 10,8% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

    Η μηνιαία αύξηση ήταν εναρμονισμένη με την εκτίμηση των αναλυτών, που ανέμεναν επιτάχυνση κατά 0,8%, αλλά και διπλάσια από την αντίστοιχη κατά 0,4% που είχε προηγηθεί τον Απρίλιο.

    Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, στο λεγόμενο δομικό μέρος του δείκτη, οι τιμές χονδρικής επιταχύνθηκαν κατά 0,5%, ελαφρώς χαμηλότερα της εκτίμησης των αναλυτών για 0,6% αλλά επίσης ταχύτερα από το 0,4% του περασμένου μήνα.

    Σε ετήσια βάση, ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού κινήθηκε τον Μάιο με 6,8%, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με του Απριλίου.

    Σε κάθε περίπτωση και τα δύο μέτρα, ο ευρύτερος και ο δομικός δείκτης τιμών χονδρικής, παρέμειναν κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 11,5% και 7,1% αντίστοιχα που είχαν καταγραφεί τον Μάρτιο, εντείνοντας τις ανησυχίες για ανάληψη πιο επιθετικής δράσης από την Fed.

    Διαβάστε επίσης:

    ΗΠΑ: Στο 8,6% ο πληθωρισμός τον Μάιο – Νέο υψηλό 40 ετών

    Γερμανία: Στο 7,9% ο πληθωρισμός – Νέο υψηλό 50 ετών



    ΣΧΟΛΙΑ