• Οικονομία

    ΗΠΑ: Αυξήθηκαν κατά 13.000 οι αιτήσεις επιδόματος ανεργίας

    • NewsRoom


    Σε ανοδική τροχιά επέστρεψαν την τελευταία εβδομάδα οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς αυξήθηκαν κατά 13.000.

    Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, ο εποχικά προσαρμοσμένος αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργίας ανήλθε κατά την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, που ολοκληρώθηκε στις 29 του μήνα, στους 242.000, υποδηλώνοντας μια “χαλάρωση” της σφιχτής αγοράς εργασίας των ΗΠΑ.

    Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ελαφρώς μικρότερη αύξηση, στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 240.000 αιτήσεων.

    Μια εβδομάδα νωρίτερα, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας ήταν 229.000 σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

    Παρότι οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας έχουν αυξηθεί από τον Ιανουάριο, όταν κυμαίνονταν κάτω από 200.000, και διαμορφώνονται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2021, εξακολουθούν να παραμένουν σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

    Το γεγονός ωστόσο ότι το τελευταίο διάστημα έχουν κολλήσει στο άνω όριο των 194.000-247.000, που είναι το εύρος στο οποίο κινούνται από την αρχή του έτους, αντικατοπτρίζει σύμφωνα με τους οικονομολόγους μια αύξηση των απολύσεων, καθώς οι καθυστερημένες αλλά σωρευτικές επιπτώσεις των συνεχιζόμενων αυξήσεων επιτοκίων από τη Federal Reserve, με τον ταχύτερο ρυθμό από τη δεκαετία του 1980, έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές και σε άλλους τομείς, πέρα από την αγορά ακινήτων και τον τομέα της τεχνολογίας.

    Ωστόσο, η αμερικανική αγορά εργασίας εξακολουθεί να παραμένει σφιχτή. Είναι ενδεικτικό ότι τον Μάρτιο υπήρχαν 1,6 ανοικτές θέσεις εργασίας για κάθε άνεργο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, αναλογία που ξεπερνά κατά πολύ το εύρος 1,0-1,2 που σύμφωνα με τους οικονομολόγους αντιπροσωπεύει μια αγορά εργασίας που δεν τονώνει τον υψηλό πληθωρισμό.

    Ο αριθμός των Αμερικανών που συνεχίζουν να λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας μειώθηκε κατά 38.000 στο 1,805 εκατομμύρια άτομα κατά την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 22 Απριλίου. Τα συνεχιζόμενα επιδόματα ανεργίας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, με βάση τα ιστορικά στοιχεία

    Διαβάστε επίσης

    ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,25

    Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Πού βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα και ποιες οι προοπτικές



    ΣΧΟΛΙΑ