Οικονομία

ΙΟΒΕ: Βελτιωμένος ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο

οικονομια


Οριακή άνοδο παρουσίασε ο δείκτης οικονομικού κλίματος για τον Ιούνιο, φτάνοντας στις 101,0 μονάδες, από 100,8, επίδοση, ωστόσο, που κινείται χαμηλότερα της αντίστοιχης περυσινής (102,1).

Σε ό,τι αφορά στις επιχειρηματικές προσδοκίες, οι τάσεις στους περισσότερους κλάδους είναι ήπια ανοδικές, με ισχυρότερη βελτίωση στο Λιανικό Εμπόριο. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη παρουσιάζει ενίσχυση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.

Όπως επισημαίνεται σε έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ιδρύματος οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, αν και η ενίσχυση αυτή είναι σχετικά μικρής έκτασης, φέρνει το σχετικό δείκτη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 9,5 ετών. Η έρευνα του Ιουνίου ενσωματώνει την επίδραση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και των περιφερειακών εκλογών, καθώς και την προκήρυξη των εθνικών εκλογών.

Αναφορικά με την καταναλωτική εμπιστοσύνη, θετική είναι και εδώ η αποτίμηση που καταγράφεται τον τελευταίο μήνα. Σε αυτό ρόλο φαίνεται να διαδραματίζουν και οι εκλογικές εξελίξεις. Παρόμοια πορεία, άλλωστε, του σχετικού δείκτη έχει υπάρξει σε συνάρτηση με όλες τις εκλογικές διαδικασίες των τελευταίων πολλών ετών. Στην ενίσχυση των προσδοκιών των καταναλωτών συνέβαλαν και οι πρόσφατες αποφάσεις για τα δημοσιονομικά που τους αφορούν.

Επιπρόσθετα, η πρόωρη προκήρυξη εκλογών δεν φαίνεται να προκάλεσε αναταράξεις στις επιχειρηματικές προσδοκίες. Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετεκλογικά και οι άμεσες ενέργειές της εκτιμάται ότι, όχι μόνο θα καθορίσουν τις οικονομικές εξελίξεις βραχυπρόθεσμα, αλλά κυρίως θα οριοθετήσουν το πλαίσιο πολιτικής, στο οποίο θα κινηθεί μεσοπρόθεσμα. Αυτό το πλαίσιο αναμένεται να επηρεάσει τις προσδοκίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σε κατεύθυνση και ένταση, οι οποίες θα αποτυπωθούν από την έρευνα του Ιουλίου.

Αναλυτικότερα:

Στη βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση μεταβλήθηκε ελαφρά, ενώ το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες μεταβλήθηκε οριακά θετικά, όπως και ο δείκτης των εκτιμήσεων για τα αποθέματα.

Στις κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα βελτιώθηκαν οριακά, σε αντίθεση με τις προβλέψεις για την απασχόληση οι οποίες κινήθηκαν ήπια πτωτικά.

Στο λιανικό εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύονται έντονα, όπως επίσης και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ τα αποθέματα φαίνεται να υποχωρούν.

Στις υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων ενισχύονται αισθητά, ενώ και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση βελτιώνονται ηπιότερα.

Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας ενισχύονται, όπως και οι προβλέψεις για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Αμετάβλητη παραμένει η πρόθεση για αποταμίευση, ενώ οριακά αυξάνεται ο δείκτης για την ανεργία.ΣΧΟΛΙΑ