• Οικονομία

    Είναι ο Κύριος «Τίποτα»;;;

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Χρήστος Χάλαρης διοικητής του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης


    Σκηνές απείρου κάλους ζουν καθημερινά χιλιάδες ασφαλισμένοι που δυστυχώς πρέπει να απευθυνθούν στις υπηρεσίες του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης για να εξυπηρετηθούν.

    Όπως καταγγέλλουν στο mononews, «καλούμε στον τετραψήφιο αριθμό, στέλνουμε e-mails και δεν λαμβάνουμε καμία απάντηση… Δεν υπάρχει κανείς», αναφέρουν.

    Καθημερινά τα Mέσα Mαζικής Eνημέρωσης δέχονται αιτήματα πολιτών που αδυνατούν να εξυπηρετηθούν από τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας, ζητώντας τη δημοσιοποίηση της περίπτωσης τους, μήπως και αλλάξει η έκβαση της…

    Όπως αναφέρουν στο mononews, ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση η συγχώνευση όλων των ταμείων στον e-ΕΦΚΑ παραμένει μόνο στα χαρτιά.

    «Η υπάρχουσα διοίκηση του ταμείου δεν έχει προχωρήσει σε καμία βελτίωση ούτε όσον αφορά την οργανωτική δομή του ΕΦΚΑ, ούτε ασφαλώς την ψηφιακή δομή του ταμείου. Εξακολουθεί το ηλεκτρονικό σύστημα το πρώην ΙΚΑ να μην έχει πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα του πρώην ΟΑΕΕ.

    Είναι  τουλάχιστον τραγελαφικό να μην μπορούν οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ να δουν στο σύστημα ότι κάποιος μπορεί να είναι και μισθωτός και ελεύθερος επαγγελματίας και να ζητάνε να προσκομίσεις τα απαιτούμενα έγγραφα από το άλλο κτίριο του ΕΦΚΑ μερικά τετράγωνα παρακάτω» καταγγέλλουν στο mononews αναρωτώμενοι πως ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ Χρήστος Χάλαρης που δημιούργησε τόσες ψηφιακές πλατφόρμες στην προηγούμενη θητεία του στην ΗΔΙΚΑ δεν έχει μεριμνήσει εδώ και ενάμιση χρόνο τουλάχιστον για την δημιουργία ενιαίας βάσης δεδομένων.

    Άλλη ασφαλισμένη κατήγγειλε στο mononews ότι «μετά από δεκάδες τηλέφωνα και e-mails και το πέρας δυο μηνών έλαβα το απαιτούμενο έγγραφο που χρειαζόμουν για να υποβάλλω τα έγγραφα μου μια μέρα πριν την καταληκτική ημερομηνία που προέβλεπε ο νόμος. Μάλιστα, το έγγραφο χρειάστηκε να πάω η ίδια εν μέσω πανδημίας στο υποκατάστημα του e-ΕΦΚΑ για να το παραλάβω».

    Η έλλειψη ηλεκτρονικών υποδομών έχει μεταξύ άλλων διογκώσει το πρόβλημα έκδοσης των συντάξεων με περισσότερές από 300.000 αιτήσεις για κύρια και επικουρική σύνταξη αλλά και εφάπαξ να παραμένουν σε αναμονή ακόμη και για περισσότερα από 5 χρόνια.

    Το θέμα των εκκρεμών αιτήσεων αποτελεί όχι μόνο ένα από τα πλέον έντονα και μόνιμα κοινωνικά προβλήματα για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που αδυνατούν να επιβιώσουν καθώς περιμένουν έως και πέντε χρόνια την σύνταξή τους, αλλά και μείζον πολιτικό ζήτημα.

    Το χρονοδιάγραμμα εκκαθάρισης των συντάξεων που παρέδωσε ο κ. Χάλαρης και στον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη προφανώς και δεν θα τηρηθεί.

    «Θα μείνει για άλλη μια φορά μόνο στα χαρτιά, παρά το γεγονός ότι καλλιεργήθηκαν φρούδες ελπίδες σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους ότι με ένα κλικ θα εκδίδονταν η σύνταξη τους.

    Κι πως άλλωστε να μην γίνει αυτό όταν ο κ. Χάλαρης γνωρίζει καλά ότι ψηφιακά δεν μπορούν να εκδοθούν οι συντάξεις όταν δεν υπάρχει καν ψηφιακό αρχείο με τα στοιχεία των ασφαλισμένων…», αναφέρουν στο mononews εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ταμείο.

    Κανείς μέχρι σήμερα δεν προχώρησε σε αυτό που φαντάζει αυτονόητο στην καταγραφή των φακέλων των ασφαλισμένων, κάτι που δρομολογείται τώρα από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη με την ανάθεση δευτερευόντων και διαδικαστικών λειτουργιών του e-ΕΦΚΑ σε ιδιωτικές εταιρείες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες θα αναλάβουν την ηλεκτρονική καταχώριση φακέλων ασφαλισμένων που υπάρχουν μόνο χειρόγραφα σε ταμεία όπως των νομικών, των μηχανικών και των ναυτικών. Στη συνέχεια οι αρμόδιοι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ θα προχωρούν στην καταμέτρηση των ενσήμων και στην έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων.

    Κι όπως λένε ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση «είναι αποδεκτό μέχρι ένα σημείο να μην είναι εφικτή η έκδοση συντάξεων στα παραπάνω ταμεία, τι γίνεται όμως με περιπτώσεις συνταξιούχων ασφαλισμένων στον ΟΓΑ, οι οποίοι έχουν καταβάλει 20 χρόνια ασφαλιστικές εισφορές που είναι καταχωρημένες στο σύστημα και περιμένουν πάνω από έναν χρόνο για να λάβουν την ελάχιστη σύνταξη που δεν ξεπερνά τα 400 ευρώ…

    Η αίτηση κατατέθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 και παραμένει μέχρι σήμερα σε αναμονή».

    Όπως είχε εξαγγελθεί οι αποφάσεις απονομής σύνταξης γήρατος από τον τέως ΟΓΑ χωρίς παράλληλη ασφάλιση, θα δίνονταν πιλοτικά από τον περασμένο Απρίλιο μέσα σε ένα λεπτό, κάτι που όπως αποδεικνύεται δεν γίνεται…

    Το χρονοδιάγραμμα για την έκδοση των συντάξεων προέβλεπε ότι τον Φεβρουάριο θα είχαν αποδοθεί οι συντάξεις που εκκρεμούσαν από 2013 μέχρι και το 2017, εντός Μαρτίου θα δίνονταν οι συντάξεις με αίτηση το 2018 και τον Απρίλιο οι εκκρεμείς συντάξεις του πρώην ΟΓΑ που είχαν ημερομηνία αίτησης συνταξιοδότησης μέχρι τον Απρίλιο του 2020.

    Έως το τέλος Μαΐου, το σχέδιο προέβλεπε εκκαθάριση όλων των εκκρεμών συντάξεων που είχαν ημερομηνία αίτησης έως τις 31/12/2019, και τον Ιούλιο –εφόσον οι μηνιαίοι στόχοι επιτυγχάνονταν – θα εκκαθαρίζονταν οι εκκρεμείς συντάξεις του 2020…

    Παράλληλα, δε, θα λειτουργεί και η ψηφιακή έκδοση των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, μέσω του συστήματος «Άτλας». Βάσει αυτού του προγραμματισμού, από τον τρέχοντα μήνα μπαίνουν πιλοτικά οι αιτήσεις συντάξεων για αναπηρία και οι συντάξεις των υγειονομικών, ώστε να ξεκινήσει η πλήρης ένταξή τους τον Μάρτιο. Θα ακολουθήσουν οι συντάξεις του Δημοσίου και οι μηχανικοί, και στο τέλος του 2021 οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

    Όπως επιβεβαιώνεται από τα παραπάνω ενδεικτικά μόνο γεγονότα μάλλον τελικά δεν έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικό στον e-ΕΦΚΑ…



    ΣΧΟΛΙΑ