• Οικονομία

    ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Αύξηση του κατώτατου μισθού στο 60% του μέσου μισθού

    Γιάννης Παναγόπουλος

    Γιάννης Παναγόπουλος, πρόεδρος ΓΣΕΕ


    Μη ρεαλιστική χαρακτηρίζεται από τους εκπροσώπους των εργαζομένων η Έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη καθώς δεν λαμβάνει υπόψιν τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν λόγω της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης και εντείνει την ανασφάλεια στην αγορά εργασίας.

    Όπως επισημάνθηκε κατά την διάρκεια της παρουσίασης της εναλλακτικής πρότασης των επιστημονικών συνεργατών της Συνομοσπονδίας (ΙΝΕ ΓΣΕΕ-ΚΑΝΕΠ ΓΣΕΕ) στην Έκθεση Πισσαρίδη για την μετάβαση της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη διαπιστώνεται ότι βασικός στόχος της οικονομικής πολιτικής θα πρέπει να είναι η αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και της παραγωγικότητας ενώ δεν συνοδεύεται από αξιόπιστη και ρεαλιστική πρόταση για την επίτευξή τους.

    Επίσης, όπως ανέφεραν ο στόχος της αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ από μόνος του δεν αποτελεί ένδειξη ως προς το πόσο δίκαιη θα είναι η διανομή του παραγόμενου πλούτου. Η αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ μπορεί να συνοδεύεται από αύξηση των οικονομικών ανισοτήτων. Ο συνδυασμός μεγέθυνσης και οικονομικής ανισότητας είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα εφόσον οι παρεμβάσεις οικονομικής πολιτικής, όπως αυτές που περιλαμβάνονται στην Έκθεση Πισσαρίδη, προτάσσουν την ενίσχυση της επιχειρηματικής κερδοφορίας και όχι την προστασία της απασχόλησης, των μισθών και της ευημερίας της κοινωνίας.

    Σύμφωνα με τους επιστημονικούς συνεργάτες της Συνομοσπονδίας, η έκθεση Πισσαρίδη χαρακτηρίζεται από μηδενικό πραγματισμό και ουτοπική θεώρηση της λειτουργίας των επιχειρήσεων στην χώρα μας. Τονίζουν επίσης ότι οι προβλέψεις, δεν οδηγούν στην μείωση της ανεργίας. Ως προς την επικουρική ασφάλιση η Έκθεση προτάσσει την μη ρεαλιστική κεφαλαιοποίησή της, ενώ από τις προτεινόμενες παρεμβάσεις, είναι ορατός ο κίνδυνος αύξησης εισφορών και φόρων με παράλληλη μείωση συντάξεων.

    Προτάσεις ΓΣΕΕ-Αύξηση κατώτατου μισθού

    Μία από τις αναγκαίες συνθήκες για τη μετάβαση της οικονομίας σε ένα βιώσιμο και δίκαιο υπόδειγμα ανάπτυξης είναι η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.

    Όπως τονίζουν αυτό προϋποθέτει ουσιαστική πολιτική δέσμευση στην αύξηση της παραγωγικής, πλήρους και ποιοτικής απασχόλησης και των εισοδημάτων. Προτείνουν μεταξύ άλλων προκειμένου να ενισχυθεί η αγορά εργασίας και να υπάρξει στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης, την υλοποίηση προγράμματος εγγυημένης απασχόλησης, το οποίο θα προβλέπει την παροχή κοινωνικής εργασίας, αμειβόμενης με τον κατώτατο μισθό.

    Επίσης προτείνουν την αύξηση του κατώτατου μισθού στο 60% του διάμεσου μισθού και την στήριξη του ασφαλιστικού μέσω της δίκαιης ανάπτυξης, η οποία οδηγεί σε σταθερές, αξιοπρεπώς αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της αντιπρότασης στην Έκθεση Πισσαρίδη επισήμανε την πρόθεση των συνδικάτων να συμμετάσχουν στον κοινωνικό διάλογο για την ενίσχυση της εργασίας. Σχολιάζοντας την Έκθεση Πισσαρίδη ο κύριος Παναγόπουλος ανέφερε «περισσότερο την βλέπω ως Έκθεση Ιδεών εκτός και αν θέλουν να κάνουν ιδεολογικούς ακροβατισμούς».

    Διαβάστε επίσης:

    Όλη η Έκθεση Πισσαρίδη: Αυτές είναι οι 20 προτάσεις για να «φύγει» η οικονομία μπροστά

    Πισσαρίδης: Η Έκθεση θέλει να κάνει την Ελλάδα μια πιο ευέλικτη και παραγωγική οικονομία

    Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας: Θετική και προς τη σωστή κατεύθυνση η Έκθεση Πισσαρίδη, αναγκαία η συμμετοχή των μικρομεσαίων στην υλοποίηση

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ