• Οικονομία

    Ιαπωνία: Ταχύτερη η ανάπτυξη της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο

    • NewsRoom
    Σημαία Ιαπωνίας

    Σημαία Ιαπωνίας


    Η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε πολύ ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο, καθώς οι ισχυρές εξαγωγές αυτοκινήτων και οι αφίξεις τουριστών αντιστάθμισαν την αργή ανάκαμψης των καταναλωτικών δαπανών μετά την COVID-19.

    Όπως μεταδίδει το CNBC, η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο 6% σε ετήσια βάση και 1,5% σε τριμηνιαία, πολύ πάνω από τις μέσες εκτιμήσεις για ανάπτυξη 3,1% και 0,8% αντίστοιχα.

    Ήταν η ταχύτερη επέκταση από το τελευταίο τρίμηνο του 2020.

    Το πρώτο τρίμηνο είχε καταγραφεί ανάπτυξη 3,7%.

    Ενώ τα βασικά στοιχεία για το ΑΕΠ παρέχουν κάποια ανακούφιση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που επιδιώκουν να εξισορροπήσουν την οικονομική ανάπτυξη με βιώσιμο πληθωρισμό, συγκαλύπτουν την υποκείμενη αδυναμία στον τομέα των νοικοκυριών.

    Η ιδιωτική κατανάλωση, που αποτελεί περισσότερο από το ήμισυ της οικονομίας, μειώθηκε κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, καθώς οι αυξήσεις των τιμών έπληξαν τις πωλήσεις τροφίμων και οικιακών συσκευών.

    Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,2% το δεύτερο τρίμηνο, με κινητήριο μοχλό τις εξαγωγές αυτοκινήτων και τον εισερχόμενο τουρισμό, ενώ οι κεφαλαιουχικές δαπάνες παρέμειναν σταθερές.

    Διαβάστε επίσης

    Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Οι οφειλέτες σπεύδουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους – Από 26% έως 30% «κούρεμα» από τράπεζες και servicers

    Αργεντινή: Η κυβέρνηση πάτησε το «κουμπί του πανικού» – Υποτίμησε 18% το πέσο, στο 118% το βασικό επιτόκιο

    Αργεντινή: Δολαριοποίηση προτείνει ο νικητής-έκπληξη των προκριματικών εκλογών, Χαβιέρ Μίλεϊ



    ΣΧΟΛΙΑ