• Οικονομία

    Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Οι οφειλέτες σπεύδουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους – Από 26% έως 30% «κούρεμα» από τράπεζες και servicers

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Θεώνη Αλαμπάση Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα του υπουργείου Οικονομικών

    Θεώνη Αλαμπάση Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα του υπουργείου Οικονομικών


    Ανεβάζει στροφές ο εξωδικαστικός μηχανισμός και σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία ο μέσος όρος των οφειλών που ρυθμίζονται μέσω της πλατφόρμας διαμορφώνεται στις 365 χιλιάδες ευρώ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μέχρι το τέλος Ιουλίου έχουν  πραγματοποιηθεί συνολικά 7.257 ρυθμίσεις οφειλών.

    Τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκαν μέσω της πλατφόρμας του Εξωδικαστικού Μηχανισμού 931 επιτυχείς ρυθμίσεις, 2.291 οριστικές υποβολές αιτημάτων, ενώ σε διαδικασία συμπλήρωσης των στοιχείων βρίσκονται άλλες  3.727 νέες ρυθμίσεις. Μάλιστα σημειώνεται πως ο Ιούλιος είναι ο τρίτος συνεχόμενος μήνας με αύξηση στις υποβολές αιτημάτων.

    Σε ρύθμιση μέσω του Εξωδικαστικού βρίσκονται σήμερα οφειλές ύψους 20 δις ευρώ, με το 77% να  είναι προς τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης. Θα πρέπει δε να σημειωθεί πως το 58% των οφειλών  αφορά επιτηδευματίες.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία  οφειλές ύψους 3,57 δις ευρώ αφορούν φυσικά πρόσωπα,  τα 4,75 δις ευρώ νομικά πρόσωπα, ενώ επιτηδευματίες έχουν σπεύσει να ρυθμίσουν οφειλές ύψους  11,47 δις ευρώ.

    Σε ότι αφορά τώρα το ύψος του «κουρέματος»  αυτό διαμορφώνεται στο 14% για στεγαστικά δάνεια, στο 30% για επιχειρηματικά δάνεια και στο 33,4% για οφειλές από καταναλωτικά δάνεια, ενώ το  μέσο «κούρεμα» οφειλής για χρέη προς το Δημόσιο διαμορφώνεται στο 18%.

    Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι η Αττική και  η Κεντρική Μακεδονία  έχουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση οφειλών , με 9 δις ευρώ που αντιστοιχούν στο 45% των ρυθμίσεων.

    Το 92% των οφειλών που πάνε σε ρύθμιση μέσω του Εξωδικαστικού είναι σε καθυστέρηση και ο μέσος χρόνος  αποπληρωμής για χρέη προς το Δημόσιο είναι τα 17 χρόνια, για τα στεγαστικά δάνεια τα 26 έτης,  για τα επιχειρηματικά δάνεια τα 19 χρόνια και για τα καταναλωτικά τα 14 έτη.

    Τέλος αναφέρουμε πως ενώ η πλειοψηφία των αιτημάτων αφορά χρέη από 50 χιλιάδες έως 200 χιλιάδες ευρώ, οι οφειλές που υπερβαίνουν το 1 εκατ ευρώ ανέρχονται σε 11,65 δισ ευρώ και αποτελούν το 59% του συνόλου των οφειλών του εξωδικαστικού.

    Διαβάστε επίσης

    Τέσσερις νέες δράσεις απασχόλησης και κατάρτισης για 52.000 ανέργους προϋπολογισμού 184 εκατ. ευρώ

    Eurobank: Πιο ανοιχτή η ελληνική οικονομία σε σύγκριση με τη δεκαετία του 2000

    Alpha Bank: Θετικές επιδόσεις και ενίσχυση των προσδοκιών σε βιομηχανική παραγωγή και μεταποίηση



    ΣΧΟΛΙΑ